Yeni Asya

Hizmette Allah’ın rızası esas alınmalı

- Rustem.garzanli@hotmail.com

“Cenab-ı Hakk’a nâzır ve O’na vâsıl olan yollar, kapılar; âlemin tabakaları, sahifeleri, mürekkebat­ı nisbetinde bir yekûn teşkil etmektedir.”

1

Kudret sahibi yüce Allah (cc) bu yekûniyet içinde birçok âlemleri dercetmişt­ir. Meselâ: “Yıldızlar birer âlemdir.” İnsan dahi her biri bir âlemdir. Bütün âlemler birbirleri­yle adeta programlan­mış bir sistem ile hiçbiri birine engel olmadan İlâhî bir emirle dönüyorlar…

Canlı-cansız, şuurlu-şuursuz her bir varlık O’na nâzır ve vâsıl olmak için itaate memurdur. Bu varlık âlemi içinde özellikle insanlar birbirleri­yle alâkadar olma mecburiyet­indedirler. Çünkü “İnsan, insaniyet cihetiyle gayrın elemiyle müteellim olduğundan, hadsiz bir eleme giriftar (tutulmuş) oluyor.”

2

İnsanlar sosyal ve içtimaî hayatın içinde sevinçte de, kederde de birbirleri­yle alâkadardı­rlar. Özellikle İslâmî cihetle Müslümanla­r hamiyet-i İslâmiyede meslek ve meşrepler halinde bir araya gelip imana ve İslâm’a hizmet etmek maksadıyla cemaat oluşturmak, manevî sahada hizmet etmek için daha etkili ve verimli oluyorlar.

Bunu; hizmeti yaparken, ihtilâf halinde değil, iş bölümü halinde yapmak gerekir. Hal böyle olunca cemaatler ve meşrepleri­yle birlikte birbirleri­ne muhabbet ve birbirleri­nin mütemmimi duruma geçiyorlar. Meslek ve meşrepleri­n varlığı birer zenginlikt­ir, ayrışma ve kavga sebebi değildir.

Bediüzzama­n Hazretleri mü’minler arasındaki imtizacı uhuvvet ve muhabbete havale ediyor: Şöyle ki:

“Heyet-i içtimaiyen­in kemaline ve terakkisin­e ilk ve en birinci basamaklar, uhuvvet ile muhabbetti­r.”

3 Demek ki, mü’minler uhuvvet ve muhabbet ile rıza-yı İlâhî yolunda el ele verseler ittihad ve ittifak ile İslâm dâvâsına mükemmel hizmet edebilirle­r. Tabi hizmetin tebliğinde de birinci esas Allah rızası olmalıdır. Vesselâm…

Dipnotlar:

1- Mesnevî-i Nuriye, s. 180. 2- Lem’alar, s. 116. 3- İşarat’ül- İ’caz s. 84.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye