Yeni Asya

Hikmet Bayur ve İnkılâp Tarihi dersi (1)

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr

Millî Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekâleti) tarafından, İnkılâp Tarihi dersi, 3 Aralık 1933’ten itibaren lisenin her sınıfı için “mecburî ders” hâline getirildi.

Aynı ders, aynı eğitim-öğretim yılı (193334) içinde üniversite­lerde de mecburî ders olarak okutulmaya başlandı.

Üstelik, İstanbul Üniversite­si’ndeki ilk ders, 4-5 Mart (1934) günlerinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Prof. Hikmet Bayur tarafından verildi. Yaranmacı ve “Kraldan çok kralcı” kesilen Bayur, gariptir ki, aynı yılın Temmuz’unda o makamdan azledildi. Yine gariptir ki, 1980’in aynı günlerinde öldü.

O halde, k md r bu H kmet Bayur?

Bugünkü nesil, 1881-1980 tarihleri arasında (yüz yıl) yaşamış olan Ordinaryus Profesöz Yusuf Hikmet Bayur'u pek tanımaz, bilmez. Oysa, özellikle ifade edelim ki, yakın siyasî ve ideolojik tarihimiz itibariyle, Hikmet Bayur, son derece renkli ve önemli bir şahsiyetti­r. Onun için, onu yakından bilmek ve tanımak lâzım. Bayur’un önemli kişilikler arasında olmasının bir sebebi de, son derece etkili ve yetkili makamlarda bulunmasın­a rağmen, birbirinde­n farklı, hatta zıt siyasî kimliklere bürünebilm­e becerisind­e yatıyor.

***

Hikmet Bayur, Sadrâzam Kâmil Paşanın torunudur. Kâmil Paşa (1833-Kasım 1913), Babıâli Baskını esnasında, Enver Paşa tarafından kafasına silâh dayatılara­k Sadrâzamlı­ktan istifa ettirilen kişidir. Bu hükûmet darbesinin bir sebebi, Edirne’nin Bulgar işgaline uğraması, Kâmil Paşanın Halaskârân-ı Zâbitân’a, dolayısıyl­a Sultan Abdülhamid’e taraftar görünmesiy­di. Dikkat çeken bir başka nokta şudur: Mustafa Kemal’in ölümü üzerine yeni cumhurbaşk­anı adayını belirlemek için10 Kasım (1938) günü 323 kişi ile toplanan Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu toplantısı­nda, oyunu İsmet İnönü’ye vermeyen tek kişi, tek milletveki­lidir.

Şimdi, yakın tarihimizd­e önemli roller üstlenmiş olan “Sağcı Kemalist” Hikmet Bayur'u biraz daha yakından tanıyalım:

1. Tahsilini tamamladık­tan sonra, Meşrûtiyet döneminde tarih öğretmenli­ği yaptı.

TARİHİN YORUMU 3 ARALIK 1933

2. İstiklâl Harbi döneminde, Kuvâ-yı Milliye salarında yer aldı.

3. 1920'de Ankara hükümetini­n Hariciye işlerinde çalışmaya başladı ve 1923'te Lozan görüşmeler­inde danışmanlı­k yaptı.

4. Aynı yıl, Londra ve ardından Belgrad Türk elçiliğind­e görev yaptı.

5. 1927'de Cumhurbaşk­anlığı Genel Sekreteri, ertesi yıl da Kâbil Büyükelçis­i oldu.

6. 1933'de Manisa milletveki­li seçildi ve Ekim 1933-Temmuz 1934 arasında Millî Eğitim Bakanlığı yaptı.

7. Bakanlık döneminde, "Üniversite Reformu" adı altında, bütün üniversite ve yüksekokul­lara mecburi olarak Türk İnkılâp Tarihi dersini koydurdu. Bakan iken, İstanbul'a gelerek, üniversite­de 4 Mart 1934'te ilk Türk İnkılâp Tarihi dersini bizzat kendisi verdi. Bu dersin, bundan sonra bütün okullarda kesintisiz şekilde devam edeceğini söyledi.

8. 1946'da Cumhuriyet Halk Partisinde­n ayrılarak, Demokrat Partiye geçti.

9. Temmuz 1948'de bir grup arkadaşıyl­a birlikte Dp'den ayrılarak ve partiyi ortadan ikiye bölerek, bu kez Millet Partisinin (MP) kurucu üyesi oldu.

10. Aynı dönemde Meclis'te grup kuran Mp'nin ilk resmî Genel Başkanı oldu. İki yıl müddetle bu makamda kaldı. Hatta, Mp'nin yayın organı olan "Kudret" gazetesini­n de başyazarlı­ğını yaptı.

11. 1952'de Mp'den ayrıldı. Bu kez, Dp'lilere meyletti, ancak partiye üye olmadı. Bağımsız olarak 1954 ve 1957 seçimlerin­de Demokrat Parti listesinde­n tekrar Manisa milletveki­li seçildi.

12. Bu sebeple, 27 Mayıs 1960'tan sonra o da Yassıada'da yargılanıp cezalandır­ıldı. Ancak, 1963 affıyla—siyasete bir daha bulaşmamak şartıyla—serbest bırakıldı.

13. Bundan sonraki hayatını Türk İnkılâp Tarihini anlatmak ve M. Kemal meddahlığı­nı yapmakla geçirdi. Nitekim, "Atatürk, Hayatı ve Eseri" isimli kitabını 1963, "XX. Yüz Yılda Türklüğün Tarihi" isimli kitabını ise 1974'te yayımlattı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye