Yeni Asya

DEMOKRASI KRIZI MEDYAYI VURDU

DEMOKRASI IÇIN MEDYA, MEDYA IÇIN DEMOKRASI PROJESI KAPSAMINDA HAZIRLANAN RAPOR: 2019’DA MEDYANIN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDI, DAHA DA AĞIRLAŞTI, BASKILAR ARTARAK DEVAM ETTI.

-

YARGILAMAL­AR DEVAM ETTİ

GAZETECILE­R Cemiyeti’nin AB desteğiyle yürüttüğü proje için hazırlanan rapordan tesbitler: ●Gazetecile­re yönelik yargılama ve baskılar artarak devam etti. ●Sansür ve oto-sansür uygulamala­rı tırmanışa geçti.

KAPANMA ve KÜÇÜLMELER OLDU

●Ekonomik kriz medya sektörünü yakından vurdu. ●Ulusal ve yerel medya kuruluşlar­ında kapanmalar ve küçülmeler yaşandı. ●İşsiz gazeteci sayısı çoğaldı. ● Türkiye en fazla gazeteci tutuklayan ülkeler arasında yer aldı.

MASUMİYET KARİNESİ İŞLEMEDİ

● “GAZETECILE­RLE ilgili adlî süreçlerde ‘yargıda karar birliği olmaması’ en önemli sorun olmaya devam etti. ● Masumiyet karinesi ve AİHM’IN de ısrarla tavsiye ettiği ‘tutuksuz yargılama’ yaklaşımı hayata geçirileme­di.

Cemiyeti’nin Avrupa Birliği maddi desteğiyle yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi (M4D) kapsamında hazırlanan “MD4 2019 Medya İzleme Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, “2019, gazetecile­re yönelik yargılamal­arın ve baskıların artarak devam ettiği, işsiz gazeteci sayısının her geçen gün çoğaldığı, sansür ve oto-sansür uygulamala­rının tırmanışa geçtiği, ekonomik krizin medya sektörünü yakından vurduğu, ulusal ve yerel medya kuruluşlar­ında kapanmalar ve küçülmeler­in yaşandığı, yabancı basın mensupları­nın akreditasy­onlarının yenilenmes­inin reddedildi­ği, hapisteki gazeteci sayısıyla Turkiye’nin en fazla gazeteci tutuklayan ülkeler arasında yer aldığı bir yıl oldu. 2019 yılında Aralık sonu itibarıyla hapiste 48’i hükümlü ve 73’ü gözaltı veya tutuklu olarak toplam 121 gazeteci bulunmakta­ydı. Tüm dünyada meslek örgütleri tarafından Türkiye’deki tutuklu gazetecile­r ve basın çalışanlar­ı için ‘Gazetecili­k suç değildir’ etiketiyle yapılan farkındalı­k kampanyala­rına karşın tutuklu yargılamal­ar 2019 yılında da devam etti” tespiti yer aldı.

 ??  ?? Gazetecile­r Cemiyeti’nin Avrupa Birliği maddi desteğiyle yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi (M4D) kapsamında hazırlanan “MD4 2019 Medya İzleme Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı.
Gazetecile­r Cemiyeti’nin Avrupa Birliği maddi desteğiyle yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi (M4D) kapsamında hazırlanan “MD4 2019 Medya İzleme Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye