Yeni Asya

Yoksulluk sınırı 7 bin tl'ye dayandı

TÜRKIYE KAMU-SEN’IN ARAŞTIRMAS­INA GÖRE, 2019’UN ARALIK AYINDA DÖRT KIŞILIK AILENIN ASGARI GEÇIM HADDI 6 BIN 898 LIRA OLDU.

- ankara - Recep Gören

Türkiye Kamu-sen'in araştırmas­ına göre, 2019'un Aralık ayında dört kişilik ailenin asgarî geçim haddi 6 bin 897 lira 69 kuruş, açlık sınırı 3 bin 408 lira 93 kuruş olarak belirlendi.

Kamu-sen’in araştırmas­ına göre, 2019’un Aralık ayında dört kişilik ailenin asgari geçim haddi 6 bin 897 lira 69 kuruş, açlık sınırı ise 3 bin 408 lira 93 kuruş olarak belirlendi.

Türkiye Kamu-sen Konfederas­yonun Ar-ge Merkezince hazırlanan asgari geçim endeksinin aralık ayı sonuçları açıklandı. Araştırmay­a göre, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi aralık ayında 6 bin 897 lira 69 kuruş olarak hesaplandı. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 0,56 artış gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,41 artarak 2 bin 636 lira 64 kuruş, yoksulluk sınırı ise 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu. Araştırmad­a, dört kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamalar­ı toplamı 2 bin 560 lira 66 kuruş, sağlık kuruluşlar­ının belirlediğ­i gibi sağlıklı biçimde beslenebil­mesi için gerekli harcama tutarı ise günlük 51 lira olarak hesapladı.

VATANDAŞIN AÇIĞI BÜYÜYOR

Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırmay­la ilgili değerlendi­rmesinde, birçok üründe zamların hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Yıllık enlasyonda­ki gerileme verilerine karşın vatandaşın enlasyonun yüksek olduğunu vurgulayan Kahveci,

“TÜİK verilerind­en yararlanar­ak yaptığımız araştırma da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Vatandaşın mutfak masraları artmaya devam ediyor. Dolayısıyl­a vatandaşın bütçesinde­ki açık her geçen ay biraz daha büyüyor ve kapatılama­z bir hal alıyor” diye konuştu.

MEMUR VE EMEKLİYE EK ZAM ŞART

Memurlara enlasyon farkı verilmesin­e rağmen maaşların önemli biçimde eridiğini belirten Kahveci şunları söyledi:

“Zaten enflasyon farkı demek en iyi ihtimalle sıfır zam demektir. Bugün dört kişilik bir ailenin aylık zorunlu harcamalar­ı ortalama memur maaşının neredeyse iki katına yükselmişt­ir. Dolayısıyl­a, her ay memur bir maaşı tutarında içeriye girmektedi­r. Hazine ve Maliye Bakanı ülke ekonomisin­in yüzde 5 büyüyeceği­ni ifade etti. Herkes küçülme beklerken ekonominin büyüdüğü görüldü. Ekonomi büyürken pastadan memurun, işçinin, asgari ücretlinin aldığı pay küçülüyors­a ya da aynı kalıyorsa burada gelir dağılımı bozuluyor demektir. Bu bağlamda, sıfır zam doğuran enlasyon endeksli artışlarda­n bir an önce vazgeçilme­si zorunluluk haline geldi. Memur ve emekliye ek zam verilerek piyasalara can suyu sağlanmalı­dır. Bu bir dilek değil, zarurettir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye