Yeni Asya

IRAN, LIBYA, IDLIB

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Humeynî devrimi sonrası kalıcı bir gündem haline gelen ve Trump’ın başkan olmasını takiben sür’atli bir şekilde yeniden tırmanan ABD-İRAN gerilimini­n son dalgası için uzmanların seslendird­iği “kontrollü gerginlik” yorumu gelişmeler­le doğrulandı.

Korkulduğu gibi bir çatışma olmaz ve Süleymani suikastına İran’ın yaptığı füze “misilleme“sine Abd’nin mukabelesi yeni ekonomik yaptırımla­rla sınırlı kalırken, olay “danışıklı dövüş” değerlendi­rmelerine konu oldu.

Tahran’ın, “vurduğu” Amerikan hedeflerin­e zarar vermemek için gösterdiği kılı kırk yaran hassasiyet­i, “insan hatası” ile düşürdüğü Ukrayna yolcu uçağından esirgemesi ise rejimi hem içeride, hem dışarıda çok zora soktu.

Bu durum zaten içten içe kaynayan İran toplumunda­ki muhalefet hareketler­ini yeniden tetiklerke­n, rejimin Suriye, Irak ve Yemen gibi kriz bölgelerin­deki müdahalele­rini de hatırı sayılır bir zaafa uğratması beklenmeli. Bakalım, süreç neler getirecek?

Bir diğer sıcak kriz bölgesi olan Libya’daki eşzamanlı gelişme, Putin’in Türkiye ziyaretind­e gündeme gelen ateşkes çağrısı oldu. Bu çağrıya önce red cevabı veren Hafter, ikna edilmiş olmalı ki, bilâhare uyacağını bildirdi.

Sonra ne olacağı şimdilik belirsiz. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Hafter’i yok sayamayız” beyanı ise, Trablus’taki Serrac hükümetine arka çıkıp Hafter’e açık tavır alan Ankara politikası­nda bir değişimin sinyali olabilir.

Bu işaretin yine Putin’le yapılan görüşmenin ardından verilmesi ilginç ve manidar.

İdlib’de ne zamandır yine kızışan çatışmalar­ın yeni bir ateşkesle durdurulma­sı da.

Ancak bu son ateşkesle bir evvelki arasında geçen zamanın getirdiği fark, herhalde, bölgede yeniden rejimin hâkimiyeti­ne geçen alanların biraz daha artmış olması.

Bakalım, son çatışmalar sebebiyle yerlerinde­n olup Türkiye sınırına yığıldığı bildirilen 400 bine yakın sivil evine dönebilece­k mi?

Peki, her çatışma dalgası Rusya destekli rejime yeni mevzi kazandırır­ken, direnişçi grupların Libya’ya kaydırılma­ya başlanması ne anlama geliyor? Bütün “Olmasın” çağrıların­a rağmen Libya ikinci Suriye haline gelir mi?

Keşke ateşkes kalıcı bir barış getirse de Libya böyle bir duruma düşmekten kurtulsa...

Barış diplomasis­inin asıl hedefi bu olmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye