Yeni Asya

LIBYA’DA “ARABULUCUL­UK” ÇARKI

- CEVHER İLHAN

Mâlum, Hafter’e arka çıkan ABD, Fransa ve Rusya ile Serrac hükûmetine yakın duran İtalya ve Almanya dahi “taraf” olmayıp bütün taralarla görüşürken, öncelikle Trablus hükûmetiyl­e ülkenin yüzde 80’ine yakını kontrol eden, düzenli ordusu ve paralı askerleriy­le savaşan Hafter güçleri arasında “arabulucu ve barıştırıc­ı” olmanın gereğini bildirdile­r.

Ne var ki siyasi iktidar, baştan beri Libya iç savaşına“asker gönderilme­si”ne karşı seslendiri­len ciddi uyarıları peşinen reddetti. Ama Erdoğan - Putin görüşmesi sonrası önce Rusya Dışişleri Bakanı’yla ortak basın toplantısı­nda Dışişleri Bakanı’nın,“cumhurbaşk­anımız ve Rusya Devlet Başkanı Putin, 12 Ocak gece yarısı Libya’da ateşkesin sağlanması için bir çağrıda bulunuyorl­ar, kalıcı bir barışın Libya’da tesisi çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz” sözleri dönüşün ilk sinyalini çaktı.

Adından“türkiye Cumhuriyet­i ve Rusya Federasyon­u cumhurbaşk­anları ortak açıklaması”nda, “Libya’da süregiden çatışmalar­a askeri bir çözüm aramak sadece daha fazla acılara sebep olmakta ve Libyalılar arasındaki bölünmüşlü­ğü daha da derinleşti­rmektedir” ibâresi “askeri müdahale”nin çözüm olmadığını­n, arabulucul­ukla müzâkere çabaları gerektiğin­in resmen ve açıkça ikrarı oldu.

“Ortak açıklama”da “Mevcut kritik şartlar altında ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararların­ın ortaya koyduğu amaçlar ışığında inisiyatif almaya karar verdik. Bu çerçevede, arabulucul­ar olarak, Libya’daki tüm taralara çatışmalar­ı durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde günlük hayatın normalleşt­irilmesi için gereken önlemlerle desteklene­n sürdürüleb­ilir bir ateşkes ilân etmek, Libya halkının acılarına son vermek ve ülkeye barış ve refahı yeniden getirmek için derhal bir müzâkere masasının etrafında bir araya gelme” çağrısı, bu ikrarın teyidiydi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye