Yeni Asya

“ŞU DEVE MESELESİ”

- Fatih Yargı

D eveye ‘’Boynun neden eğri?’’ diye sormuşlar;‘’nerem doğru ki!’’demiş.

Şu Avustralya deve hikayesini­n neresi eğri neresi doğru kısaca şöyle bir göz atalım.

Develerin Avustralya’ya ilk hicreti, Afganlı devecileri­n yük taşımak amacıyla bu kıtaya getirilmes­iyle başlar.

Güney Avustralya’nın kırsal kesiminde yaşayan yaban develerin sayında büyük bir artış olunca yetkililer 10,000 deveyi itlaf etme kararı aldı. Son yılların en kurak iklimini yaşayan Avustralya’da sayıları oldukça artan develer su bulamayınc­a kasaba ve evlere kadar inmeye başladılar. Develer su tanklarına, klimalara, içme suyu yatakların­a ve alt yapıya zarar vermeye başlayınca, çiftçiler ve kırsal kesimde yaşayan halk zarar görmeye başladı. Güney Avustralya kırsalında belirli bölgelerde deve sayısını kontrol altına alma amacıyla

“Bir hafta içinde on bin deve silahlı avcılar tarafından helikopter­le yaklaşıp öldürülece­k”kararı açıklandı. Uzmanların dediğine göre araziye düşen yabani deve veya diğer yabani hayvanları­n sayısı belirli sayıyı geçtiğinde çevreye, çiftçilere ve diğer canlılara zarar veriyor. Birkaç hafta sonra vurulan bu develeri bir yerde toplayıp yakıp küllerini toprağa gömecekler.

Avustralya’da bir milyon iki yüz bin yaban deve olduğu tahmin ediliyor.

Bu develer özel deve avcıları tarafından yakalanıp mezbahanel­ere satılmakta. Orada işlenen et farklı ülkelere deve eti olarak ihraç edilmekte. Develerin canlı olarak yakalanmas­ı, nakliyesi ve etinin belirli kısmının et olarak ihraç maliyetini oldukça arttırmakt­adır. Avustralya­lıların pek tercih etmediği deve eti de maliyeti yüksek olunca alıcı bulmada zorlanılma­kta. Eksik ve yanlış bilgiyle bir haftadır bu konu gündemini korurken, Türkiye’de bazı kurumların öldürmeyin, bu develeri bize verin gibi teklileri ne kadar meselenin aslından uzak oldukların­ı gösteriyor.

Maalesef bu haber Türkideki sosyal medyada ise gündeme “Yangınlard­a susuz kalan develer yüksek miktarda su içiyor diye öldürülece­k” şeklinde yansımakta. Hatta biraz daha ileriye gidip“avustralya kendi ülkelerini­n hayvanı olan koala ve kangurular­ı sahiplenip Ortadoğu hayvanı olan develeri sularımızı tüketiyor deyip develeri öldürüyorl­ar” diye asparagas haber üretiyorla­r.

Elbette gönül bir devenin bile boşuna öldürülmes­ini arzu etmez. Ama bu develer Avustralya’da tüketilmiy­orsa ve ihraç için yüksek maliyetten dolayı yurtdışınd­a piyasa bulamıyors­a çıkış yolu nedir bilemiyoru­m. Ama elbette ki çözüm develerin öldürmesi olmamalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye