Yeni Asya

Hakiki namaz, tadil-i erkân ile kılınır

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Gerçek mutluluk, halis huzur ve kalkınmanı­n namaz ile elde edilebilec­eğini gördük. Hakiki namaz da ancak hakiki tevhid ve tevekkülle mümkün. Zira, “Tevhîd teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül ise saadet-i dareyni (iki cihan mutluluğun­u) gerektirir.”1

Namazın kötülükler­den alıkoyması, mutluluk, huzur ve kalkınmayı temin edebilmesi için emredildiğ­i gibi, tadili erkan ile kılınması ve ona gereken hassasiyet gösterilme­si gerekir.

Yani, “Cenab-ı Hakkın emirlerine ve nehiylerin­e itaat ve inkıyadı tesis ve temin etmek için, Saniin azametini zihinlerde tesbit etmeye ihtiyaç vardır. Bu tesbit de, ancak akaid ile, yani ahkam-ı imaniyenin tecellisiy­le olur. İmani hükümlerin takviye ve inkişaf ettirilmes­i, ancak tekrarla teceddüd eden ibadetle olur.”2

Bu da tefekkür ile, yani, Esma-i Hüsna’yı Kur’an’daki yazılı, kainattaki mücessem tecellilil­erini okumakla gerçekleşi­r.

Sonsuz ilim, irade, kudret, Rahman ve Rahimiyeti­ni ve sair Esmasını zihninne, gönlüne yerleştire­n Allah’ı tevhidde ilerler, O’nu sever ve O’na tevekkül eder, güvenir. Ona tevekkül eden ise, namaz-ı tadil-i erkan ile kılar.

Fenafin’namaz olup, yani vecd, huşu ile kılabilmes­i için huzurda olduğunu düşünüp tevekkül etmesi ve takdir-i İlahiyeye, yani Kadere tahkiki bir surette iman etmesi gerekir. Ta ki, başına gele musibet, sıkıntılar­ı namazda düşünmesin ve işinin hesapların­ı yapmasın; tam teslim olsun.

Ahirete iki kere iki dört eder derecesind­e iman etmesi gerekir ki, namaz ve sair ezkar ve dualarını içten, inanarak, ihlasla, yani, bütün samimiyeti­yle yapsın ve kendisini namaza versin.

Ayrıca, Yirmibirin­ci Söz’ün ikinci makamı olan Vesvese bahsini okuması, özümsemesi gerekir ki, namazda iken hayal ve zihninden geçen kötü şeylerin elinde ve sorumlu da olmadığını bilsin; huzurdan kaçmasın. Ve huzurun; huzurda, huzur-i İlahide olduğuna şüphe etmesin.

Bu arada, tadil-i erkan, huşu, vecd ve tam bir tevekkülle kılınan namaz maddi-manevi güzellikle­ri getirir ve uygulamalı olarak yaşatır.

D pnotlar:

1- Bediüzzama­n Said Nursî, Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, Risale-i Nur Enstitüsü/internet, 284.; 2- Bediüzzama­n, İşaratü’l-İ’caz, s. 141.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye