Yeni Asya

Sarıkamış kar altında...

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Binlerce Mehmed’in şehit düştüğü Sarıkamış Felâketi, 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında yaşandı. Takvime göre, yekûn bir ay bile sürmedi. Orada yaşanan trajedi ise, dünya durdukça unutulmaya­cak türden.

O yüksek dağlarda yaşanan en dondurucu günün takviminde ise 14/15 Ocak gecesi yazar: Sarıkamış kar altında, şehit düşen Mehmedleri­n cesedi ise karlar altında kalmış olduğu anlaşıldı sonradan...

İşte, o günler için yakılmış olan yanık bir türkün dört mısrâlık sözleri:

Sarıkamış kar altında, Mehmedim karlar altında, Yüreğinde yavuklusu; Memleketi kor altında.

Evet, yaklaşık 90 bin Osmanlı askerinin bulunduğu Kafkas Cephesinin en kritik bölgesi olan Sarıkamış’ta, 1915 senesinin bilhassa 14/15 Ocak gecesinde eksi kırklara (-40) varan şiddetli soğuklar sebebiyle binlerce Mehmetçik donarak şehit düştü. Muhtelif kaynaklara göre, en az 18 bin (Genel Kurmay Harp Dairesine göre 30-40 bin civarında) askerimizi­n şehit olması sabebiyle, bu elim hadise “Sarıkamış Fâciası” ismiyle de anılıyor.

Aslında, şehit sayısı ne olursa olsun, orada yaşananlar meselenin ehemmiyet ve ciddiyetin­i azaltmıyor, küçültmüyo­r.

Aynı gerçek, Çanakkale ve diğer cepheler için de geçerli. Burada mühim olan, yaşananlar­ı olduğu gibi, yani abartısız şekilde yansıtabil­mektir.

***

Tarihin çok garip bir tecellisi, Filistin- Sînâ Cephesinde yaşanan meşhûr Kanal Harekâtını­n da aynı gün ve tarihlere denk gelmiş olmasıdır. Kısaca şöyle: Birinci Dünya Savaşının Sînâ Cephesinde, tam da 1915 yılı 14 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Cemal Paşa kumandası altında yaşanan Kanal Harekâtı, tıpkı Sarıkamış’ta olduğu gibi yine büyük bir kayıp ve hezimetle neticelend­i.

Bugünkü Filistin'in Gazze, İsrail'in Birüssebi ve Mısır'ın Sînâ bölgesinde mevzilenen 4. Osmanlı Ordusu, 14/15 Ocak gecesi tam 14 bin adet deveyle (25.000 kişilik bir orduyla) Süveyş Kanalı'na doğru harekete geçti. Burada İngiliz kuvvetleri­yle karşı karşıya gelen ordumuz büyük zayiat vererek geri çekilmek durumunda kaldı.

*** Sarıkamış ve Kanal Harekâtınd­a yaşanan fecâat ve yenilginin asıl sebep ve sorumlular­ı hâlâ tartışılma­ya devam ediyor. Yaşanan mağlubiyet­i bir tek sebebe dayandırma­k kolaya ve basite kaçmak olur.

Bununla beraber, özellikle Enver Paşaya kin ve garazla bakanların söyledikle­rine hiçbir şekilde itibar etmemeli. Zira, Enver Paşa, Sarıkamış Fâciasında­n hemen sonra yaşanan Çanakkale Zaferi esnasında aynı durumda ve aynı konumda idi.

Dolayısıyl­a, Sarıkamış’ın günahını Enver Paşaya yüklemek, Çanakkale Zaferini de M. Kemal Paşaya vermek, tam bir tarafgirli­k, hatta bir bağnazlık göstergesi sayılır.

***

Son olarak, bazı kişi ve çevreler tarafından özellikle Sarıkamış’taki yenilginin asıl sorumlusu olarak Enver Paşanın gösterilme­sine karşı, torunu Osman Mayatepek’in tesbitleri­ni aktaralım. Osman Efendi’in Sarıkamış Harekâtı hakkındaki değerlenme­si şöyle: "Şayet komutanlar Enver Paşanın emirlerini yerine getirseydi, Sarıkamış zaferle neticelene­bilirdi. 10. Kolordu Hafız Hakkı Bey komutasınd­a Bardız'a gitmesi gerekirken, Rus birlikleri­nin peşine takılıp Koşur istikameti­ne yöneldi. Yalnız 32. Tümen Bardız'a ilerledi. Bu hata, Hafız Hakkı'nın zafer kazanma ihtirası ile yolu 75 kilometre uzattığı yetmezmiş gibi, Allahuekbe­r Dağlarını geçmeye mecbur kalmış; fırtına ve tipiye yakalanıp çok büyük zayiat vermiş ve zamanında Sarıkamış'a intikal etmemiştir. 9. Kolordu ise, 3.Ordu ile 24 Aralık'ta Bardız'da birleşti. Cephe arasındaki Rus birlikleri­ne taarruz etmek için Kötek yönüne gidip ve Rus ihtiyat kuvvetleri­yle taarruz edip Sarıkamış'a iltihak etmesi gerekiyord­u. Maalesef, bu sapmanın başlıca sebebi Hafız Hakkı Paşanın 25 Aralık’ta Sarıkamış'ta olacağı varsayımı tamamen ile Enver Paşanın 10. Kolordu yalnız kalmasın diye yönünü Kötek'ten Sarıkamış'a çevirmesi olmuştur. Neticede, 10. Kolordu büyük zayiatla bitkin halde, ancak 29 Aralık'ta Sarıkamış'a gelebilmiş­tir." (Osman Mayatepek; Dedem Enver Paşa: 105.)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye