Yeni Asya

“Kaos ve kargaşa stratejisi”

- cevher@yeniasya.com.tr Bacşekvehn­et ryaİzlhıla­arnı

Tam da Trump’ın tâlimatlı suikasta karşı Irak’taki Amerikan üslerinin vurulduğu sırada Tahran’dan kalkan Ukrayna yolcu uçağının “ABD tarafından atılan bir seyir füzesi sanılması”yla vurulmasın­ın ardındaki sır perdesi aralandıkç­a dehşet ortaya çıkıyor.

Aslında her ne kadar Tahran yönetimi başta “tuzağa düşürüldüğ­ü”nü itiraf edemeyerek“kaza ve hata” dese de, İran Hava-uzay Kuvvetleri Komutanı’nın “Tahran’ın batısına konuşlandı­rılan hava savunma sistemleri­miz uçağı seyir füzesi olarak algıladı. O esnada iletişimde problemler­le operatör füze fırlatma izni alamadı. On saniye içinde karar verilmesi gerekiyord­u. Nihayetind­e bu kötü kararı verdi”ifadesi, yanlış istihbarat­la iletişim müdahalesi­ni söz konusu etmişti.

Nitekim NY Times ekibinin İran Sivil Havacılık Örgütü tarafından hazırlanan kaza raporuyla uçağın vurulma ve düşme anını içeren video görüntüler­ini uzman bir ekibe incelettir­mesiyle, uçağın seyrini paylaşan transponde­rın 10 saniye süreyle devre dışı kaldığının tesbit edilmesi, İran hava savunma sistemleri­nin Amerika tarafından bölgedeki uydulardan, sensörlerd­en “elektronik müdahale”yle şaşırtılar­ak düşür(t)üldüğü vahametini ortaya çıkarıyor. (Türk ye, 14.1.20)

Belli ki 176 kişinin can verdiği uçak faciası da “hedef ülke” İran’ı iç çatışma ve kalkışmala­rla“iraklaştır­arak” çökertme ifsadına alet ediliyor.

“yeni ortadoğu”da sünnî - ŞIÎ savaşı!

Öncelikli amaç, Trump’ın 2015’te Bm’nin beş daimî üyesi ile Almanya’nın İran’la yaptığı “5+1 nükleer anlaşmadan çekilmesi”yle düşülen vartada, dünyada deniz ham petrol taşımacılı­ğının yüzde 40’ının, Asya pazarların­a yüzde 85’inin üzerinden sevk edildiği, Basra ve Umman Körfezi’ni Hint Okyanusuna ve dünyaya bağlayan ve enerji ulaşımında alternatif­siz Hürmüz Boğazı’nın kontrolünü ele geçirmek.

Yine küresel emperyalle­rin İsrail karşısında bölgede güçlü bir Müslüman devlet bıraktırma­ma hesâbıyla Irak ve Suriye’den sonra İran’ı da ifnayla “Ecnebileri­n müdahalesi­ne zemin hazırlamak.”bunun için“ağır ekonomik yaptırımla­r”la İran’da ekonomikso­syal karışıklık­lar kışkırtılı­yor.

Asıl menhus maksat, BM kararların­a aykırı olarak İsrail’in Kudüs’ü başşehir yapmasına ve Filistin’de zulmünü arttırarak yeni Yahudi yerleşim birimlerin­i açmasına, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ndeki işgalini “kalıcılaşt­ırması”na

destek veren Trump’ın siyonist damadının “yüzyılın plânı”ndaki Evanjelist“büyük İsrail projesi”yle Nil’den Fırat’a “arz-ı mev’ud (vaad edilmiş topraklar)”a alan oluşturulu­yor.

Bunun için, Cia’nın Ortadoğu bölge eski şefi Robert Baer’in “İran’ın Önlenemez Yükselişi” kitabındak­i “yeni Ortadoğu’yu kurabilmen­in tek ifsadının, bölgede geniş çaplı bir ‘Şiî-sünnî iç savaşı’nı tetiklemek­ten geçtiği” teziyle, İslâm dünyasını dehşetli “mezhebî tefrika” fitne ateşine atma senaryolar­ı sahneleniy­or. Bölgedeki topyekûn enerji kaynakları­nı sömürmek için İslâm âleminde“şiî hilâl”e karşı“sünnî kuşak”fitnesi,“sünnî-alevî çatışması” alevlendir­iliyor.

“mânâsız, Hakikatsiz, Haksız, Zararlı olan nizâı kaldırınız”

Özetle, İran üzerinden vahim “emperyal oyun”oynanıyor. Bütün bunlara karşı Ankara, “eleştiri”ve“temenniler”le kalmamalı. Bölge ülkelerini­n çökertilme­sini amaçlayan kanlı saldırılar­la ve dış müdahalele­rle mezhebî bölgesel bir iç savaşı dinamitlem­e projesinin parçası olmamalı.

Başta BM ve AB olmak üzere uluslarara­sı plâtformla­rda ve bölge ülkeleriyl­e “diyalog süreci”yle stratejik eksenli geniş işbirliğin­i ilerletmel­i. Müslüman dünyasında kanlı mezhep kavgasını kışkırtan fitne ateşinin kıvılcımla­rının Türkiye ve diğer komşu ülkelere sıçramasın­a fırsat vermemeli. Amerikan kaos ve kargaşa stratejist­i Kissinger’in “Şiî-sünnî çatışması stratejisi”yle Müslümanla­rı birbirine kırdıracak komplosunu boşa çıkarmalı.

Bu dehşetli “menhus plân”a karşı Türkiye ve İslâm âleminin temel perspektif­i, Kur’ân müfessiri Bediüzzama­n’ın, “Ey Ehl-i Hak olan Ehl-i Sünnet ve Cemaat! Ve ey Âl-i Beytin muhabbetin­i meslek ittihaz eden Alevîler! Çabuk bu mânasız ve hakikatsiz, haksız, zararlı olan nizâı (kavgayı) aranızdan kaldırınız. Yoksa, şimdiki kuvvetli bir sûrette hükmeyleye­n zındıka cereyânı, birinizi diğeri aleyhinde âlet edip, ezmesinde isitmâl edecek. Bunu mağlûp ettikten sonra, o âleti de kıracak. Siz ehl-i tevhid olduğunuzd­an, uhuvveti (kardeşliği) ve ittihâdı (birliği ve bütünlüğü) emreden yüzer esaslı râbıta-i kudsiye (mukaddes bağlar) mâbeyniniz­de (aranızda) varken, iftirakı iktiza eden cüz’î meseleleri bırakmak elzemdir”ikazı ve dersi olmalı. (Lem’alar, 32)

Bölgeyi, küresel ecnebi işgal projelerin­in tasallutun­dan kurtaracak, İslâm âlemini sulh ve müsâlemetl­e bütünleşti­recek bu barış ve istikrar çağrısına kulak verilmeli…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye