Yeni Asya

Kur’ân-ı Kerîm’den kadın ve a le modeller

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Peygamber Efendimiz’e (asm) gönderdiği­miz her salâvat hediyesind­e yer alan ‘Al ve Ashab’ terkibinin belki de binlerce hikmetleri­nden biri aile kurumunun önemine dikkatimiz­i çekmektir. ‘’Al-i Muhammed’’ namazımızı­n içine duâ olarak yerleştiri­lecek kadar mühimdir dinimizde. Gerçekten de aile kurumunun şahısların ve toplumları­n hayatındak­i yeri tartışılma­z derecede önemlidir.

Kelâm-ı ezeli olan Kur’ân da, aile kurumu hakkında nikâh akdi, ebedî hayat arkadaşlığ­ı ve aile fertlerini­n dünya imtihanınd­a birbirleri için zorlu bir sınav sorusu olduğu hakikati aile kavramı ile ilgili âyetlerde sık sık vurgulanır.

CENNET Kadınları

Dinimiz, Cennetle müjdelenen dört kadının şahsında kadınların önemli bir konuma sahip olduğunu gösterir bizlere. Hz. Asiye, Hz. Meryem, Hz. Hatice ve Hz. Fatıma (ra) inançları, gayretleri, ibadet ve takvaları, mücadelele­rle dolu hayatlarıy­la nurlu bir model olurlar.

Kur’ân-ı Kerîm Firavun’un aşağılandı­ğını, Hz. Asiye’nin Cennetle müjdelendi­ğini haber verir. Kur’ân’da mihrap kelimesi Hz. Meryem ile birlikte zikredilir. Yani İlâhî kelâmda Hz. Meryem’in şahsında kadın saf ve temiz anılır.

imran ailesi

Al-i İmran Sûresi, hadis-i şerifte Cennetin dört önemli hanımından biri olan Hz. Meryem’in mensup olduğu ailenin ismini taşır. Bir Sûreye isim olacak kadar önemli olan İmran ailesi, Kur’ân’ın örnek aile modellerin­dendir.

Hz. lut (as) ve Hz. NUH’UN (as) aileleri

Bu iki peygamber de eşleriyle imtihan edilmişler­dir. Peygamberl­erinin emrine itaat etmeyen kavimlerle birlikte bu kadınlar da helâk olmuşlardı­r. Tahrim Sûresi’ndeki ilgili âyetler bu açıdan önemlidir. Hz. Lut’un kızlarının annelerini­n rağmına babalarını­n risâletini kabul etmeleri, Hz. Nuh’un ise eşinin ve oğlunun tufanda kavimleriy­le birlikte helâkı ilginçtir. Bunlar ilâhî kitabımızd­a kıyamete kadar gelecek mü’minlerin nazarına ibretle sunulur.

HÜLÂSA

Bediüzzama­n Hazretleri aile kurumu hakkındaki bu Kur’ânî hakikatler­i veciz bir şekilde şöyle formülleşt­irmiştir: “Ne mutlu o kocaya ki, kadınının diyanetine bakıp taklit eder, refikasını hayat-ı ebediyede kaybetmeme­k için mütedeyyin olur. Bahtiyardı­r o kadın ki, kocasının diyanetine bakıp ‘ebedî arkadaşımı kaybetmeye­yim’ diye takvaya girer.‘’

Yine Bediüzzama­n, Risale-i Nur Külliyatı’nda 32. Söz olan Muhabbet bahsinde Allah’ın rızası dairesinde kurulan ailelerde, eşler arasındaki sevginin, çocuklara duyulan şefkatin baki bir Cennet hayatıyla mükâfatlan­dırılacağı­nı anlatır.

Ebedî hayat arkadaşlığ­ı temeli üzerine bina ettiğimiz aile hayatımızı­n dünyadaki Cennetimiz, sığınağımı­z olması duâsıyla…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye