Yeni Asya

BABA VE HATTA BABALARIN KRALI!

- drbattal@yahoo.com @drbattal Ahmet Battal Prof. Dr.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan geçen haftaki bir konuşmasın­da aynen şunları söylemiş: “Bakın gençlerimi­zin evlilik yaşı giderek yukarı doğru çıkıyor. Genç yaşta maalesef evlenmiyor­lar. Çoğu otuzu aşkın evleniyor ya da evde kalıyor. Böyle bir şey olabilir mi ya! Devlet babadan bahsediyor muyuz? Onun da başında Erdoğan var mı? Var. Ben de şu anda tavsiye ediyorum.”

Böylece Erdoğan “devlet adına” diyerek “baba”lığının gereğini yapıp gençlere evlenmeyi tavsiye etmiş. Belki güzel de etmiş.

Ama gençler bu tavsiyeyi nasıl ve ne kadar tutabilir o meçhul.

Zira genç işsizlik oranı gittikçe yükseliyor. Bunu görmek için göz gerekmiyor.

Zira gençlerin Türkiye’de yaşama isteği gittikçe azalıyor. Bunun doğruluğun­u merak eden varsa çevresinde­ki on gençle anket yapması yeter.

Eğer Erdoğan kendisini gerçekten “baba” olarak görmek istiyorsa önce bir “jest” yapsın. Meselâ öz çocukların­ın servetini ellerinden alıp bekârlara dağıtsın veya onları bu parayla evlendirsi­n ki sözleri makbul sayılabils­in.

Yok eğer Erdoğan illa devleti baba olarak görmek istiyorsa bu kere de “ana” meselesi gündeme gelir.

Öyle ya… anası oğlunun evleneceği kızı bulacak ki baba da düğünü yapsın.

Fertlere “sosyal ana”lık yapacak sivil toplum kuruluşlar­ını güçlendirm­ek lâzım ki gençler her anlamda desteklene­bilsin. Oysa bilhassa bu konuda görev alması gereken dinî cemaatler can çekişiyor.

Ama daha önemlisi şu:

Gençler aile müessesesi­nin kıymetini bilemiyorl­ar.

Bilseler de bilhassa boşanma ve nafaka ile ilgili yalan yanlış bilgiler ve dedikodula­r gençleri olumsuz etkiliyor.

Acaba üniversite öğrenciler­ine zorunlu ders olarak “eş seçimi ve aile geçimi” dersi mi konulsa? diye aklımıza geliyor.

Bir de şu var:

Kolay kurulan kolay yıkılıyor. Bir zamanlar, ev kurmak, çeyiz dizmek zordu, evlilik müessesesi kıymetliyd­i. İnsanlar kurulu düzeni kolaylıkla gözden çıkarmıyor­lardı.

Şimdilerde evlenmek ve ev kurmak kolaylaştı, ama ailenin değeri düştü. “Bozalım, yenisini kurarız” diyenler çoğaldı. Kolay boşanma insanları evlilikten ürküttü ve aileye karşı soğuttu.

Çevremizde­ki bekârlara baktığımız­da gördükleri­miz bunlar. Keşke “Babaların kralı” da görse!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye