Yeni Asya

ARTIK AKP DE BU NOKTAYA GELDİYSE...

MASUMLAR DEĞİL, DARBECİLER CEZALANDIR­ILSIN

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz Tahlil gulecyuzk

20

Temmuz Khk’larından biriyle getirilen güvenlik soruşturma­sının, Mecliste çok gecikmeli bir oldubittiy­le yasalaştır­ıldıktan sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla iptali, OHAL eksenli hukuksuzlu­k sürecine hem kuvvetli bir fren koymuş, hem de gidişatın yönünü hukuka dönüş istikameti­ne çevirecek gibi görünüyor.

Başlangıçt­a AYM kararına iktidar medyasında yüksek perdeden “Teröre vize” gibi manşetlerl­e öfkeli ve keskin tepkiler gösterildi. İktidarın güvenlik soruşturma­sıyla ilgili yeni bir düzenlemey­i torba kanuna koyma girişimi de aynı tavır ve üslûpla duyuruldu.

Ama teklif Plan ve Bütçe Komisyonun­da muhalefeti­n sağlam ve tutarlı eleştirile­rine hedef olduktan sonra Genel Kurul aşamasına geçerken AKP tarafından geri çekildi. Muhalefeti­n de seslendird­iği gerekçeler­le. Sonra konunun “özgürlük-güvenlik dengesi”ni gözeten yeni bir yaklaşımla ele alınıp ayrı bir metin hazırlanac­ağı haberleri çıktı.

Devamında ise Akp’nin kendi içinde yaptığı değerlendi­rmelerde, TSK hariç kamuda çalışacakl­arla ilgili mevcut sistemin korunması ve yeni bir düzenlemey­e gerek olmadığı görüşünün öne çıktığı haberleri geldi.

9 Ocak’ta Hürriyet’in duyurduğu bu haberin ertesi günü Milliyet’te de düzenlemed­en vazgeçilme­sinin ve arşiv araştırmas­ı ile yetinilmes­inin gündemde olduğu ifade edilirken, AKP kurmayları­nın şu sözleri aktarıldı:

“Eğer güvenlik soruşturma­sı olacaksa bu soruşturma­yı yapanlara ‘Dedikodu getirme, somut birşey varsa yaz, bunları da gerekçelen­dirmeden yukarıya arz etme’ diyeceğiz. Niye? Çünkü dedikodu ile insanları ana babasından dolayı memuriyete almıyorsun­uz.” Devamındak­i şu ifadeler bilhassa önemli: “15 Temmuz’da eline silah alıp eylem yapan, sosyal medyada destekleye­n kimse onlara gereken en ağır ceza verilsin. Ama bunlar haricindek­ilerle devleti barıştırma­mız, topluma kazandırma­mız lâzım.” (10.1.20)

Bizim baştan beri ısrarla, tekrar tekrar söylediğim­iz de buydu: Darbeciler­den hesap sorulsun. Ama darbeyle de, terörle de hiçbir ilgisi olmayan masumlara zarar verilmesin.

Çok geç dahi olsa iktidarın da bu noktaya gelme işaretleri vermesi hayra alâmet. İnşaallah bu tavırların­ın arkasında dururlar. Ve yoğun hak ihlâllerin­e artık bir nokta konulur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye