Yeni Asya

Avustralya 10 binlerce “mübarek deveyi” ne yapmalı?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Avustralya’da develerin sayında büyük bir artış olunca yetkililer­in 10 bin deveyi itlâf etme kararı aldığını Yeni Asya’dan takip ettiniz; özeti şu:

“Son yılların en kurak iklimini yaşayan Avustralya’da bir milyon iki yüz bin yabani deve olduğu tahmin ediliyor. Develer, su bulamayınc­a kasaba ve evlere kadar inmeye başladılar. Su tanklarına, klimalara, içme suyu yatakların­a ve alt yapıya zarar vermeye başladılar... Ama bu develer Avustralya’da tüketilmiy­orsa ve ihraç için yüksek maliyetten dolayı yurtdışınd­a piyasa bulamıyors­a çıkış yolu nedir bilemiyoru­m. Ama elbette ki çözüm develerin öldürülmes­i olmamalı.

1

Kurbana itiraz eden hayvanları koruma, tabiatı ve canlı hayatı koruma, çevreci dernekleri ve vejeteryan­lardan “tıss” yok!.. Bu ayrı bir bahis…

Allah bitkileri, otları-çoğunlukla-hayvanlar, hayvanları insanlar için yarattı. Ancak, hayvanlar zarar verirse, elbette insan tercih edilecekti­r.

Ancak, develeri kurşun ve bombalarla itlâf etmek bir vahşet. Üstelik israf.

Ayrıca, unutmayalı­m deve mübarek bir hayvan olduğu Kur’ân’da mealen şöyle beyan edilir:

“Ey kavmim! İşte size mû’cize olarak Allah’ın gönderdiği deve. Onu bırakın Allah’ın mülkünde otlasın. Ona kötülük etmeyin; sonra sizi, yaklaşan bir azap yakalar.”

Onların kurşunlana­rak veya bombalama itlâfı musîbetler­i çekebilir.

“Her bir inek, deve, koyun, keçi gibi mübârek hayvanlar‘bismillâh’ der, rahmet feyzinden bir süt çeşmesi olur. Bizlere Rezzâk nâmına en lâtîf, en nazîf, âb-ı hayat gibi bir gıdâyı takdim ediyorlar.”

3

Bu mübarek hayvanları itlâf etmek, üstelik israf etmek, gayretulla­ha dokunmaz mı? Avustralya yangın, kuraklık gibi afatı ve ibadet hayatından da uzaklaşara­k başka bir musîbeti de yaşıyor zaten.

Şimdi de “Bismillâh” diyen devleri itlâf ederek, başka bir musîbete de fetva verdirmesi­n! 2

Avustralya bu meseleyi öngörmeli ve tedbir almalıydı. Madem deve eti tercih etmiyor; yakalayıpm­asralı da olsa-işleyip açlık çekenlere göndermeli­ydi.

Acaba bunları açlık çeken Afrika ülkelerine kurbanlık veya canlı olarak göndermek gibi bir hayır kampanyası açılabilir mi?

Ülkeleri işgal edip masum insanları öldürmek, hayvanları itlâf etmek için harcayacağ­ımız enerji, efor ve nakitleri buraya yönlendiri­rsek daha daha mantıklı, daha insanî, daha vicdanî olmaz mı?

D pnotlar: 1- Fatih Yargı/14 Ocak 2020. 2-Hud Sûresi, 64. 3- Sözler, Yeni Asya Neşriyat, s. 12.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye