Yeni Asya

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜN­ÜN NERESİNDEY­İZ?

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Cumhurbaşk­anı 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü mesajında “Çok sesli, etkin, herhangi bir kısıtlamay­a maruz kalmadan kamuoyunu bilgilendi­ren medya, demokrasin­in olmazsa olmaz şartıdır” dedi. Bugün Türkiye’de böyle bir medya var mı? Cevap TBMM Başkanı Şentop’tan: “İfade hürriyeti, demokrasi, basın hürriyeti bakımından bundan 10 yıl öncesine göre daha iyi durumda olduğumuzu söyleyemey­iz.”

Bu, bir ikrar. Demek ki iktidar canibi de bu alandaki sorunların farkında ve pembe söylemlerl­e gerçekleri gizleme tavrını bırakmış. Gerçi Sarayın söylemleri aksi yönde. Basın özgürlüğü noktasında­ki eleştirile­r reddedilip güllük gülistanlı­k tablolar çiziliyor.

Oysa medyada yaşananlar ve bunları bir ölçüde kayda alan raporlar tersini söylüyor:

Ardı arkası gelmeyen soruşturma ve davalar; manşet, yazı ve tweet’ler üzerinden yayın politikası sorgulamal­arı ve suçlamalar; her konuda otosansürü yaygınlaşt­ıran baskılar...

Neredeyse bütün eleştirile­rin “terör propaganda­sı” yaftası vurularak cezaî yaptırımla­ra konu olacak adlî vak’alar haline getirilmes­i.

Çok seslilikte­n söz edilirken, basının tümünü “yerli ve millî kalıbı”na girmeye, Saray icraatının propaganda­sını yapmaya zorlayan tazyikler ve uymayanlar­a farklı muameleler...

28 Şubat’ta askerlerin yaptığı akreditasy­on ayrımcılığ­ının “sivil” kurumlar eliyle sürdürülme­si; sürekli olanlar dahil basın kartlarını­n aylardır yenilenmem­esi; gri pasaport başvurular­ının keyfî gerekçeler­le reddedilme­si...

Yeni Asya’ya yapılan keyfî uygulama, son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun grup konuşmasın­da da gündem oldu.

(Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, aylardır basın kartları yenilenmey­en Yeni Asya mensupları­na da 10 Ocak kutlama sms’leri göndermesi, böyle bir tabloda hayli ilginç bir ironi oluşturuyo­r. Ve CİB’IN açıklaması­na ayrıca cevap vereceğiz.)

Açık veya örtülü, doğrudan veya dolaylı olarak uygulanan ekonomik ambargolar...

İktidar medyasının “üvey evlât” muamelesi görenlerin­i dahi sahneden çekilmek mecburiyet­inde bırakan ciddî ve ağır kriz ortamı...

Evet, Şentop haklı: “Demokrasi, basın ve ifade hürriyetin­in alanının genişlemes­i için gerekli adımları atmak mecburiyet­indeyiz!”

Daha fazla gecikmeden, bir an önce...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye