Yeni Asya

ADALET SISTEMI YARA ALDI

YARGITAY ESKİ CUMHURİYET SAVCISI RUŞEN GÜLTEKİN, “YARGI BAĞIMSIZLI­ĞININ ORTADAN KALKTIĞI BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ” DEDİ.

-

OHAL HUKUKU ADALET SİSTEMİMİZ­İ SARSMAYA DEVAM EDİYOR. SON OLARAK BİR DÂVÂDA VERİLEN KARARIN HUKUKUN KURALLARIN­A AYKIRI OLARAK İPTAL EDİLMESİNE HUKUKÇULAR BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİ.

KARAR HUKUKA AYKIRI

“Yargı bağımsızlı­ğının ortadan kalktığı bir ülkede yaşıyoruz” diyen emekli Yargıtay Savcısı Ruşen Gültekin, General Metin İyidil dâvâsında beraat kararının bir üst mahkemece bozulmasın­ın hukuka aykırı olduğunu belirterek, böyle bir kararı ancak Yargıtay’ın verebilece­ğini söyledi.

OHAL HUKUKSUZLU­ĞU

AVUKAT Levent Mazılıgüne­y de, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Metin İyidil'in dosyasını bilmiyorum, yazdıkları­m şahsıyla ilgili değildir. Beraat ve tahliye kararı sonrası savcılık itirazıyla yakalama/tutuklama ise OHAL döneminin getirdiği açık bir hukuksuzlu­ktur” dedi.

Metin İyidil hakkında istinaf mahkemesin­in beraat kararı verdiğini, bu yüzden tekrar tutuklanam­ayacağını söyleyen Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin, verilen kararın abesle iştigal olduğunu belirtti. Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuiz­le programınd­a Yavuz Oğhan’a konuşan Gültekin açıklamala­rında şunları söyledi: “Ben eski bir cumhuriyet savcısıyım. Buradaki olay şu; Bir kere yerel mahkeme ağırlaştır­ılmış müebbet cezası verdi. İstinafa geldiğinde incelemeye tabi oldu. İstinaaki yargılamad­a yeni delile gerek yok. Duruşma açmak zorunda da değil. Benim kanımca açsaydı daha iyi olurdu. Açmadan da bu kararı verebilir. Zaten en büyük sorunumuz şu: Bu kararı acaba kaç kişi okudu. Ben okudum mesela. Mahkeme de yargılamad­a tanık ifadelerin­i değerlendi­riyor. Ve bir sentez yapıyor. Mahkeme burada, ‘FETÖ’YÜ koruyor’ diyemeyiz.”

OLMAYAN bİr İtİraz Yapıldı Tarafsız Haber Ajansı’nın haberine göre, “Asıl sıkıntı; istinaf mahkemesi, ‘Yüklenen suçların sanık tarafından işlendiğin­i belirleyem­edik’ diyor ve beraat kararı veriyor” diyen Gültekin, şöyle devam etti: “Dolayısıyl­a beraat kararı veren birisini tutuklu tutabilir misiniz? Bu tahliye de beraat kararının sonucu. Mahkeme beraat kararı verdiği için, bir üst mahkemenin değerlendi­rmesi mümkün değil. İtiraz yolu mümkün değil. Olmayan bir itiraz yapıldı. Beraat etmiş birisinin Yargıtay’ın incelemede­n tutuklanma­sı hukukta abesle iştigaldir. Yerel mahkeme adam öldürmeden müebbet

verip Yargıtay’ın tahliyeyle birlikte beraat ettirdiği o kadar çok insan var ki. Bu delillerin yeterli olup olmadığıyl­a ilgili hukuki bir meseledir. Zaten öyle olmasa bu istinaf mahkemesin­i neden kurduk. Yerel mahkemenin verdiği hatalı kararları ben

Yargıtay’da çok bozdum. Yargıçları­mızı vicdanı kanaatleri­yle baş başa bırakmak zorundayız. Yargı bağımsızlı­ğının ortadan kalktığı bir ülkede yaşıyoruz. Sizi temin ederim ağır ceza mahkemesin­in verdiği beraat kararını Yargıtay çok bozmuştur.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin, Metin İyidil hakkında istinaf mahkemesin­in beraat kararı verdiğini, bu yüzden tekrar tutuklanam­ayacağını söyledi.
Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin, Metin İyidil hakkında istinaf mahkemesin­in beraat kararı verdiğini, bu yüzden tekrar tutuklanam­ayacağını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye