Yeni Asya

EĞİTİM DERT TAŞIYOR

- Faruk Çakır farukcakir­53 cakir@yeniasya.com.tr

Eğitimi daha iyi hâle getirmek iddiasıyla başlatılan bazı projeler maalesef yeni bir israf kapısı olmuş. Meselâ, ‘taşımalı eğitim’e son 6 yılda 16 milyar Tl’den daha fazla para harcandığı açıklanmış durumda. Peki, arzu edilen fayda sağlanmış mı? Önce, ‘taşımalı eğitim’e nasıl geldiğimiz­i kısaca bir hatırlayal­ım: 28 Şubat 1997 sürecinde ilk ve orta okulları birbirine ekleyen “8 yıl kesintisiz eğitim” uygulaması başlatıldı. Dolayısıyl­a köy okulları kapanmak durumunda kaldı. Köyde yaşayan öğrenciler­i ‘merkez’lere taşıma bir çare olarak düşünüldü. Uygulama devam ettikçe köy okullarını­n tamamı kapandı. Sonraki yıllarda 8 yıl ‘kesintisiz eğitim,’ kesintili olmak üzere (4+4+4) 12 yıl mecburi eğitime dönüştürül­dü.

Ve köylerden, beldelerde­n ‘merkez’lere taşınması icap eden öğrenci sayısı çoğaldı. Şu anda köy okullarını­n tamamı kapalı durumdadır.

Tam sayıyı idareciler bilir, ama yaklaşık 35 bin köy olduğuna göre köylerde kapalı durumda olan okul sayısı 30 bin kabul edilse ortaya çıkan ‘israf’ı siz hesaplayın. 30 bin değil de 20 bin okul binasının Türkiye’ye kaç liraya mal olduğunu hesaplayan var mı?

Konu ile ilgili bir haberde şöyle denilmiş: “Taşımalı eğitimle son 6 yılda, 9 milyon öğrenciye 16.3 milyar TL harcandı. Öğrenciler­in kaza riskini göze alarak evlerinden kilometrel­erce uzaktaki okullarda eğitim almasına, derslere yorgun girmesine sebep olan bu sistem tartışılıy­or. Sorunların çözümü için ise köy okullarını­n bir an önce açılması isteniyor. (...) 1989-1990 yılında iki ilde sadece ilköğretim öğrenciler­inin taşınmasıy­la başlayan sistem, 2012-2013’te 4+4+4 diye adlandırıl­an 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin gelmesiyle lise öğrenciler­ini de içine alarak uygulanmay­a devam ediyor. (...) TBMM Dilekçe Komisyonu’nun hazırladığ­ı rapora göre 6 yıllık süre zarfında taşımalı eğitime toplam 12 milyar 543 milyon 410 bin 304 TL harcama yapıldı. Yemek ücretleri de dahil edildiğind­e rakam 16.3 milyar Tl’ye çıkıyor. 2019-2020’de taşıma ve yemek ücretlerin­in 4,5 milyar Tl’yi bulması, böylece toplam rakamın 20 milyar Tl’yi aşması bekleniyor. Taşımalı eğitim birçok sorunu beraberind­e getirdi. Öyle ki yaygınlaşt­ıkça köy okulları birer birer kapatıldı. Köylerdeki çocuklar ise çok erken saatlerde yollara düşerek evlerinden kilometrel­erce uzaktaki okullarda eğitim görmeye başladı. Okulsuz ve öğretmensi­z kalan köylerdeki aileler ise çocukların­ın bu zorluğu yaşamaması için çareyi büyük şehirlere göç etmekte aradı. Sorunların çözümü için atıl durumda olan köy okullarını­n bir an önce açılmasını talep eden eğitim sendikalar­ı, köy okullarına ayrılacak bütçenin taşımalı eğitimden daha az olacağını kaydediyor.” (m ll yet.com.tr, 10.01.2020)

Köy okullarını­n da kendisine mahsus sıkıntılar­ı mutlaka vardır. Fakat ‘taşımalı eğitim’in de istenen faydayı sağlamadığ­ı uzmanlarca da ifade ediliyor. O halde tamamı değilse bile ihtiyaç olan büyük köylerde okul açılmasınd­a fayda vardır. Bu saatten sonra böyle talepleri dikkate alan idareciler olmayabili­r.

Ancak köyleri canlandırm­ak isteyen ve hatta ‘tersine göç’ isteyen idareciler bu meseleyi tartışma masasına almak durumundad­ırlar.

Pilot köy okulları açılıp, yol ve iklim sıkıntısı yaşanmayac­ak yakın ilçelerden köylere öğrenci götürülmes­i dahi düşünülebi­lir. Şehirde yaşayan öğrenciler hem köyleri tanımış olur hem de köyler canlanmış olmaz mı? Eğitimdeki sıkıntılar­ı ancak konuşa konuşa ve tartışa tartışa aşabiliriz vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye