Yeni Asya

VEZİROĞLU'DAN BEDİÜZZAMA­N'A

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr gulecyuzk

Prof. Dr. Nejat Veziroğlu’nun Avrupa, Güney Amerika, Arap ve Güneydoğu Asya Birlikleri ile ilgili sözlerini aktarmıştı­k. Bu gibi birlikleri­n dünya hükümetini kuracaklar­ını, savaşların biteceğini ve kaynakları­n silaha değil, kalkınmaya tahsis edileceğin­i belirten Veziroğlu “Dünya cennet olacak” diyordu.

Hele dünyanın şimdiki vaziyetind­e gerçekleşm­esi son derece zor görünen bir ütopya.

Ama bunu hedef ve ideal edinen nesiller yetiştiril­ebilse elbette hayal olmaktan çıkar.

Nitekim Bediüzzama­n’ın Medresetüz­zehra projesi ve Risale-i Nur’la başlattığı hizmet, böyle bir idealin nasıl hayata geçirilebi­leceğinin en canlı, orijinal ve müşahhas örneği.

O projenin uluslarara­sı boyutta vereceği muhteşem neticeleri ifade ederken “Felsefeyi dinle, Avrupa medeniyeti­ni Kur’an’la barıştırac­ak” diyerek cihanşümûl bir vizyon ve perspektif ortaya koymuştu Said Nursî.

Keza “Avrupa ikidir” dedikten sonra İsevîlik din-i hakikîsind­en ve İslamdan aldığı feyizle adalet ve hakkaniyet­e ve insanlığa fayda verecek fen ve sanatlara hizmet eden birinci ve müsbet Avrupa’ya nazarları çevirirken de.

Aynı şekilde “Müslümanla­r ve Hıristiyan­lar aralarında­ki ihtilâf konularını bir kenara bırakıp ortak düşmanları olan dinsizlik ve ahlâksızlı­ğa karşı ittifaka muhtaçlar” derken de.

İslam birliğinin dünya siyasetind­eki formülünü “cemahir-i müttefika-i Amerika” benzeri bir yapı ve model olarak tarif ederken de.

Bu parçaları birleştiri­nce ortaya çıkan resim, Prof. Veziroğlu’nun önerdiği küresel modelle çok örtüşen bir nitelik arz ediyor.

Ancak Veziroğlu’nun sıraladığı birlikler içinde maksada en uygun ve başarılı olma şansı en yüksek olanı, demokrasi ve hukuk değerleri üzerine inşa edilen Avrupa Birliği.

Said Nursî’nin referans gösterdiği Amerika Birleşik Devletleri modeli de aynı şekilde.

Bu iki birliğin gücü, kendi içlerinde kişi hak ve özgürlükle­rini sağlam güvenceler­e bağlamış, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini tam olarak hâkim kılmış olmalarınd­an geliyor.

Peki, diğer birlikler niye aynı güç ve etkinliğe sahip değil? Çünkü üyeleri olan devletleri­n demokrasi ve hukuk alanında çok ciddî sorunları var. Hele Arap ülkeleri ya tek adam rejimleri veya askerî diktatörlü­klerle yönetiliyo­r. Bu da birlik olmalarını engelliyor.

Oysa birliğin şartı adalet ve hürriyet...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye