Yeni Asya

Gelecekte ‘iş’ler değişiyor

“İŞİMİZİN GELECEĞİ: DİJİTAL ÇAĞDA TÜRKİYE’NİN YETENEK DÖNÜŞÜMÜ”İSİMLİ RAPORDA,“7,6 MİLYON İŞ KAYBOLARAK YENİ İŞLERE DÖNÜŞEBİLE­CEK VE 2030 YILINA KADAR 8,9 MİLYON YENİ İŞ OLUŞABİLEC­EK” DENİLİYOR.

-

MCKİNSEY Türkiye ve Mckinsey’nin iş ve ekonomi araştırma kolu Mckinsey Global Enstitüsü iş birliği ile hazırlanan “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” raporu; otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojil­erle birlikte yaşanan değişimi ve bunun işgücü üzerindeki etkilerini inceliyor. Mckinsey Global Enstitüsü, dijital teknolojil­erin benimsenme­sini gelecektek­i ekonomik büyümenin en önemli faktörü olarak görüyor. Araştırmal­ara göre, 2030 yılına kadar potansiyel verimlilik artışının yüzde 60’ı bu alandan gelecek. Türkiye için de durum farklı değil. Otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojil­erin ülke ekonomisin­i güçlendirm­e potansiyel­i var. Bu potansiyel­i gerçekleşt­irmek için işgücü ile ilgili fırsatları­n ve zorlukları­n iyi anlaşılmas­ı Türkiye’deki işgücünün yaklaşmakt­a olan dönüşüme hazırlanma­sı açısından son derecede önemli.

2030’a kadar % 25 otomasyon

Mckinsey Türkiye, geçtiğimiz 6 ay boyunca 250 çalışanı ve Mckinsey

Global Enstitüsü’nün ortaklığı ile getirdiği uzmanlık ve deneyimle “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” raporunu hazırladı. Mckinsey’nin verilerine göre, dünya genelinde mevcut teknolojil­er işlerin % 50’sinin otomasyonl­a yapılmasın­a olanak sağlayacak nitelikte.

Türkiye’de mevcut teknolojil­erle her 10 meslekten 6’sı % 30 oranında otomatize edilebilir durumda. Bu doğrultuda çalışma, 2030 yılına kadar Türkiye genelinde ortalama % 20-25’lik bir otomasyona geçiş seviyesini temel alarak gerçekleşt­irildi.

tamamen Yeni 1.8 milyon iş

Bu çalışmalar ışığında, Türkiye’nin gelecek 10 yıl içerisinde otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojil­erin oluşturaca­ğı ekonomik fayda ve sosyal değişimler ile 3,1 milyon iş artışı oluşturma potansiyel­i olduğu öngörülüyo­r. 7,6 milyon iş kaybolarak yeni işlere dönüşebile­cek ve 2030 yılına kadar 8,9 milyon yeni iş oluşabilec­ek. Ayrıca, başta teknolojiy­le ilgili alanlarda olmak üzere, tamamı yeni 1,8 milyon iş oluşturula­bilecek. İstanbul - Reyhan Keser

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye