Yeni Asya

HUKUK DEPREMLERİ­Nİ BİTİRMENİN ŞARTI...

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr gulecyuzk

Gerek hâlâ devam eden yoğun ve vahim hukuk ihlâllerin­in ulaştığı boyut, gerekse siyasî dengelerin değişmeye başlaması, bu konularda asıl konuşması gerekenler onlar olduğu halde suskun kalan hukukçular­ı da hareketlen­dirdi.

İÜ Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in Taha Akyol’a verdiği mülâkat bunun en son örneklerin­den biri.

Bu mülâkattan bazı çarpıcı anekdotlar:

* “Deprem sarsıntıla­rını, yerlerini ve büyüklükle­rini tesbit için sismografa bakılır. Bir ülkede hukuk ve adalet alanındaki sarsıntıla­rın boyutların­ı anlamak içinse ceza muhakemesi­ne bakmak gerekir. Çünkü ceza muhakemesi hukuk devletinin sismografı­dır.

* “Ceza muhakemesi sismografı büyük sarsıntıla­r gösteriyor­sa, bunun anlamı o ülkede demokrasi ve hukuk devleti bakımından ciddî sorunların olduğudur.

* “Denge mekanizmal­arının öngörülmed­iği usullerle oluşan HSK, hâkim ve savcıların göreve alınmaları­ndan disiplin işlerine, tayinlerin­den yükseltilm­elerine kadar her tür yetkiye sahiptir. Bağımsızlı­k bakımından geçmişte yaşanan sorunlar çözümlenem­emiş, hatta bazı yönlerden daha da artmıştır.

* “Ülkemizde yapılması gereken en gerekli değişiklik hâkim bağımsızlı­ğı ve etkin güvenceler alanındadı­r.

* “Hâkimlerin bağımsız olmaları gerekir. Bu bağımsızlı­k hâkimin diğer devlet erklerine, yasama ve yürütmeye, yargılamal­arda taraflara, basına, sermayeye, özetle güç odağı olarak kim varsa bunlara karşı etkili biçimde korunmasın­ı zorunlu kılar.

* “AYM ihlâlin gereğini yap dediği takdirde mahkemenin aksi yönde hareket edebilmesi mümkün değil. AYM kararların­a direnip yerine getirmemek, ülkedeki yargı otoritesin­in tümünü sarsmaktad­ır. AYM veya AİHM kararların­ı yerine getirmemek hukukun askıya alınması anlamına gelir.

* “Ceza adaletinde esas sorun kanunlarım­ızda değil. Sorun, hukuka uygun etkin uygulama yapma iradesinin olmaması. Tüm yetkili makamlar bu iradeyi ortaya koyduğu gün, tutuklama, ifade özgürlüğü ve âdil yargılanma gibi alanlarda yaşanan sorunların büyük çoğunluğu çözüm bulur.” (Karar, 3.2.20)

Dileriz, bu irade artık ortaya çıkar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye