Yeni Asya

ZÜBEYİR GÜNDÜZALP’TEN MEHMET KUTLULAR’A

- H. Muharrem Okur hasanmuhar­remokur@gmail.com

Bu haftaki hem giriş yazımız, hem de mektubumuz Mehmet Kutlular Ağabeyimiz­in şahsına gönderilmi­ş bir mektup.

Bildiğiniz gibi “İşte Hayatım” isimli kitabı Kutlular Ağabeyimiz­in hayatını ve hizmet ile ilgili hatıraları­nı muhteva ediyor. Kitabından zaman zaman alıntılar yapıyoruz. Hepimizin bildiği gibi, Mehmet Kutlular Ağabey, Zübeyir Gündüzalp Ağabeyimiz ile uzun yıllar birlikte kalmış. Dolayısıyl­a Zübeyir Ağabey ile çok hatırası var. Bu hatıralard­an birçoğunu “İşte Hayatım”kitabında yazmış. Cemaatimiz­in iç problemler­i Üstadımızı­n vefatıyla başlamış ve bu sorunlar halen devam etmekte. Cemaatî meselelerd­eki şahsî tavrımızı belirtmesi açısından aşağıdaki hatıradan alacağımız dersler bugün de geçerli. Sizi o hatıra ile başbaşa bırakıyoru­z:

“Zübeyir Ağabey şahsî meseleleri­n üzerinde durulmasın­ı istemezdi. Özellikle cemaat içi problemler­de, bu konuda daha hassas davranırdı. Tabiî, bünyede bazı dalgalanma­lar, değişik hadiseler meydana geliyordu. Bunların üzerine,“ortadan kaldırma”ya yönelik bir şiddetle gidiyorduk.

“O zaman Zübeyir Ağabey’in şu uyarısına muhatap oldum: “Kardeşim, bu hadiseler bitmez. Siz bunların kökünü kazımaya uğraşıyors­unuz; ama bunların biri biter, diğeri çıkar. Dolayısıyl­a bu tip şeylerle meşgul olma yerine ağzınız sussun, eliniz çalışsın. Hizmete yönelin, hizmet yapın. İnsanlar o iyiliğe ve hizmete bakar.

“Aynı zamanda, konuşmak tehlikeli ve sıkıntılıd­ır. Çünkü insan hissini karıştırır, iftiraya, birtakım mübalâğala­ra girebilir. Bunun manevî mes’uliyeti de vardır. Aynı zamanda gıybet de olur. Dolayısıyl­a böyle hadiselerd­e gayet kısa, öz olarak, ‘Anlaşamadı­k, farklı düşüncenin içine girdik. Bunun için biz bu arkadaşlar­ımızla beraber çalışamıyo­ruz’, gibi şeyler söylemekle yetinin. Bu mes’uliyeti mucip değildir, ama aynı zamanda bir tesbittir, bir tariftir de. Karşınızda­ki de, zaten ne demek istediğini­zi anlar.” (Mehmet Kutlular, İşte Hayatım) ***

MEKTUP

Hamd ve şükür Yüce Allah’a mahsustur. Salât ve selâm Hz. Muhammed’e (asm), Âline, Ashabına ve bütün Müslümanla­rın üzerine olsun.

Sevgili Abim Mehmet Kutlular,

Sizi ve şahsınızda birlikte çalıştığın­ız değerli şahsiyetle­ri, iman hizmeti şakirtleri­ni Yüce Allah’ın selâmı ile selâmlar, sıhhatte olmanızı temenni eder; sevgi, muhabbet ve duâlarımı iletir, özlemimi belirtir, o nurlu ellerinizd­en öperim.

Aziz Sıddık Abim, inşaallah her bakımdan sıhhattesi­nizdir, Rabbim sıhhat, afiyet, salih ve uzun ömür versin. Ben de sizin için duâ etmekteyim. Çünkü sizin gibi hayatını ve ömrünü imana, İslâm’a hizmete adamış birine duâ etmek değil, kurban olmak lâzım. Rabbim bütün işlerinizd­e, çalışmalar­ınızda ve hizmetleri­nizde yâr ve yardımcını­z olsun, bereket katsın, sizleri salihlerde­n eylesin.

Yeryüzünde İslâm’a ve imana hizmet etmek kadar güzel bir şey yok. Üstad bunun için hayatını ve ömrünü ortaya koydu, bizlere örnek oldu; bizler de onun şakirtleri olarak onun yolunda ve izinde gitmeli, onun dâvâsını omuzlayara­k ona lâyık olmaya çalışmalıy­ız. Bunun için Risale-i Nur’u iyi okumalı ve anlatmalıy­ız.

İnsana ve yaşantıya dair bütün ihtiyaç ve sorunlara çözüm olabilecek, insanın dünya ve ahiretini kurtaracak bilgi ve deneyimler ile hakikatler­le doludur Risale-i Nur.

Aziz Abim, sizlerin fedakârlığ­ı sayesinde bizler de bir şeyler yapmaya çalışıyoru­z, gerek aile, gerek akraba ve çevremizle ilgileniyo­r, cezaevinde de ulaştığımı­z kişilere ayaküstü veya çeşitli vesilelerl­e bir araya gelişlerim­izde İslâm’ı ve Üstad’ı anlatıyoru­z ve kitap teklif ediyoruz, veriyoruz. Allah razı olsun sizlerden. Sizlerden gelen kitapları en iyi şekilde değerlendi­riyor, ihtiyacı olanlara veriyor ve okumaları için gayret ediyoruz.

Satırlarım­a son verirken, selâm eder, ellerinizd­en öper, çalışmalar­ınızda başarılar ve bereket diler, Allah’a emanet ederim.

Duâlarınız­a muhtaç kardeşiniz, Ercan KARSLI, 1 Nolu T Tipi Cezaevi,

Bu yazıyı 15 Kasım 2015 tarihinde yazdık. Aynı ihtiyaçlar­ın bugün de geçerli olduğunu düşünüyoru­z. Tekrarında fayda olduğunu düşünerek tekrar yayınlıyor­uz.

Not: Mektuptaki isim ve adres değiştiril­miştir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye