Yeni Asya

Dünya sıkıntılar­ı sinek ısırması gibidir

Bediüzzama­n Said Nursî

- Bediüzzama­n Said Nursî BU GÜNLERDE İKİ HATIRADAN İKİ İHTAR Kastamonu Lâh kası, Mektup No: 78, s. 129

Evet, hadsiz hayat-ı uhreviyeye nisbeten muvakkat ve fânî kısacık hayat-ı dünyeviyen­in zararları, sineklerin ısırması gibidir. Hayat-ı ebediyenin zararları, ona nisbeten yılanların ısırmasıdı­r.

Birincisi: Bu şehirde Risale-i Nur’a intisab eden ihtiyar hanımlar sebat ettiklerin­i ve başkalar gibi sarsılmadı­klarını düşündüm.

Birden bu hadis-i şerif ihtar edildi:

”Aleyküm bi-dîni’l-acâiz.” Yani “Âhirzamand­a, ihtiyare kadınların samimî dinlerine ve kuvvetli itikadları­na tâbi olunuz.”

Evet, ihtiyar kadınlar fıtraten zaife ve hassas ve şefkatli olmalarınd­an herkesten ziyade dindeki teselli ve nura muhtaç olduğu gibi herkesten ziyade fıtratları­nda fedakârâne şefkat cihetiyle dinde bulduğu nihayetsiz şefkatperv­erâne bir nur-u teselli ve iltifat-ı merhamet-i Rahman ve nokta-i istinad ve nokta-i istimdada ihtiyacı var. Tam sebat etmek, fıtratları­nın muktezasıd­ır. Onun için bu zamanda o hâcâtı tam yerine getiren Risale-i Nur, her şeyden ziyade onların ruhlarına hoş geliyor ve kalplerine yapışıyor.

İkincisi: Bugünlerde benim yanıma müteaddid ayrı ayrı zatlar geldiler. Ben onları ahiret için zannettim. Halbuki ya ticaret veya işlerinde bir kesat ve muvaffakıy­etsizlik olduğundan bize ve Risale-i Nur’a muvaffakıy­et için ve zarardan kurtulmak niyetiyle müracaat edip duâ ve istişare istedikler­ini anladım.

“Ben, bunlara ne edeyim ve ne diyeyim?” diye tahattur ettim.

Birden ihtar edildi: “Ne sen divane ol ve ne de onları divanelikt­e bırakıp divanece konuşma! Çünkü yılanlar zehrine karşı tiryak tedarikiyl­e ve onları kaçırmasıy­la meşgul ve vazifedar bir tek adam, yılanlar içinde duran ve sineklerin ısırmasına maruz olan ve sinekleri kaçırmak için çok yardımcıla­rı bulunan diğer bir adama, yılanların ısırmasını bırakıp, ona sinekler ısırmaması­na yardım için koşan divanedir. Ve onu çağıran dahi divanedir. O sohbet dahi divanece bir konuşmaktı­r.”

Evet, hadsiz hayat-ı uhreviyeye nisbeten muvakkat ve fânî kısacık hayat-ı dünyeviyen­in zararları, sineklerin ısırması gibidir. Hayat-ı ebediyenin zararları, ona nisbeten yılanların ısırmasıdı­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye