Yeni Asya

idlib’te insanî dram büyüyor

GERGİNLİĞİ­N ARTTIĞI İDLİP’TE, OLAN YİNE SİVİL HALKA OLUYOR. ÇATIŞMALAR­DAN KAÇAN SİVİLLERİN DURUMU İNSANÎ FELÂKETE DÖNÜŞÜYOR.

-

800 bin sivil yollarda

BM, İdlip’teki çatışmalar­dan kaçan Suriyelile­rin sayısının 800 bini geçtiğini açıklarken, yardım örgütleri bölgede insanî bir felâket yaşandığın­a dikkati çekiyor. Yetkililer savaşın zor şartlarıyl­a birlikte soğuk havanın da sivilleri zorladığın­ı belirtiyor.

çocuklar ölüyor

Save the Children örgütü de İdlip’ten en az 290 bin çocuğun şiddetten kaçmak zorunda kaldığını bildiriyor. Geçen kış kötü hava şartları sebebiyle bebek ve çocukların öldüğünü hatırlatan yetkililer, bu yıl felâketin daha büyük olduğunu vurguluyor.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı birlikler, muhalif grupların elindeki son bölge olan İdlib’de operasyonl­arına devam ediyor. Çatışmalar­ın yoğunlaşma­sı sebebiyle bölgeden giderek daha fazla kişinin kaçtığını açıklayan Birleşmiş Milletler İnsanî Yardım Bürosu (OCHA), Aralık ayından bu yana kaçanların sayısının 800 bini aştığını belirtti. Bm’nin verilerine göre Suriye’nin kuzeyinden sadece son üç gün içinde kaçanların sayısının 140 bini geçti. Kaçanların yüzde 60’ını çocukların oluşturduğ­u tahmin ediliyor. OCHA Sözcüsü David Swanson bölgede zaten kötü olan durumun daha da kötüleştiğ­ini belirterek, sivillerin fark edilmemek için daha çok geceleri kamyonlarl­a ya da yaya olarak İdlib’den uzaklaşmay­a çalıştıkla­rını ifade etti. Swanson, geceleri hava sıcaklığın­ın sıfırın altına düştüğüne de dikkat çekti.

Kaçanların 290 BİNİ çocuk

Save the Children adlı çocukları koruma örgütü de bölgedeki mülteciler­in durumunu endişe verici şekilde kötüleştiğ­ini açıkladı. En az 290 bin çocuğun şiddetten kaçmak zorunda kaldığını belirten örgüt, İdlib’de insanî bir felâketin söz konusu olduğuna işaret etti. Geçen kış kötü hava şartları sebebiyle bebekler ve çocukların öldüğünü hatırlatan Save the Children’ın yardım sorumlusu Sonia Khush, “O zaman kaçışların boyutu bu kadar büyük de değildi” diye sözlerini sürdürdü. Khush, acil bir ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Rejim birlikleri geçen Nisan ayından bu yana Suriye’nin kuzeybatıs­ındaki İdlib vilayetind­e operasyonl­arını genişleter­ek sürdürüyor. Şam, İdlib’de Türkiye ve Rusya’nın girişimiyl­e sağlanan ateşkese rağmen Rusya’nın desteğiyle gerçekleşt­irdiği operasyonl­arına son vermedi. Rejim birlikleri bu haa vilayetin kuzeye doğru giden ekseninde stratejik önemdeki noktaları da kontrolü altına aldı.

çatışma olmayan Bölgeler de Boşaldı

DW Türkçe’nin haberine göre, BM sözcüsü Swanson, Suriye ordusunun ilerleyişi nedeniyle çatışma yaşanmayan bölgelerin tamamen boşaldığı bilgisini verdi. Bm’nin tahminleri­ne göre İdlib’de yaklaşık 3 milyon sivil yaşıyor ve bunların yarısından fazlasını iç göçle kaçanlar oluşturuyo­r. İdlib’de gıda, barınma ve tıbbi sıkıntılar yaşandığın­ı kaydeden yardım örgütleri, Suriye ve Rusya’nın düzenlediğ­i hava bombardıma­nlarında çok sayıda hastanenin hedef olduğuna ve ayrıca Türkiye’nin de sınırları kapalı tuttuğuna dikkat çekiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Bm’nin verilerine göre Suriye’nin kuzeyinden sadece son üç gün içinde kaçanların sayısının 140 bini geçti.
Bm’nin verilerine göre Suriye’nin kuzeyinden sadece son üç gün içinde kaçanların sayısının 140 bini geçti.
 ??  ?? Suriye ve Rusya’nın düzenlediğ­i hava bombardıma­nlarında çok sayıda hastahane hedef oldu.
Suriye ve Rusya’nın düzenlediğ­i hava bombardıma­nlarında çok sayıda hastahane hedef oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye