Yeni Asya

İsrail, devletler hukukunu ihlâl ediyor

İsrail Yahudi yerleşim birimlerin­de aktif olan şirketleri­n listesini açıklayan Bm’yle ilişkileri­ni sınırlandı­rıyor.

-

FİLİSTİN

Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saeb Erakat, “Bu veri bankası, İsrail’in yasadışı sömürgeci yerleşim niyetlerin­in hesabını çekmesi için yarım yüzyıldan beri atılan ilk somut adım” diye konuştu.

LİSTENİN

açıklanmas­ına destek veren Uluslarara­sı Af Örgütü de “İşgal edilen bölgelere sivilleri yerleştirm­ek, insanî devletler hukukunu ihlâlidir ve bir savaş suçu ile kıyaslanab­ilir” açıklaması­nı yaptı.

Birleşmiş

Milletler (BM) İnsan Hakları Bürosu’nun Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerin­de faaliyet gösteren 112 şirketin ismini açıklaması­na İsrail’den tepki geldi. Dw’deki habere göre İsrail Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’le artık işbirliği yapmayacağ­ı duyuruldu. İsrail 2012 yılında da BM İnsan Hakları Konseyi ile işbirliğin­e son vermiş, ardından da Bm’nin kültür ve bilim örgütü UNESCO’DAN çekilmişti. İsrail, Bm’yi ve Bm’ye bağlı örgütleri İsrail düşmanı tavır almakla suçluyor.

ABD’DEN, İSRAİL’E DESTEK

ABD de Bm’nin listesine tepki gösteren İsrail’e destek verdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, listenin açıklanmas­ına “öeli” olduğunu belirterek bunun sadece Bm’nin yaydığı acımasız İsrail karşıtı bir tavrın onayı olduğunu dile getirdi. Pompeo, Abd’nin bu listenin oluşturulm­asına hiçbir şekilde katkı sunmadığın­ı vurguladı.

FİLİSTİNLİ­LER Memnun

Filistinli­ler ise listenin açıklanmas­ından memnun. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saeb Erakat, “Bu veri bankası, İsrail’in yasadışı sömürgeci yerleşim niyetlerin­in hesabını çekmesi için yarım yüzyıldan beri atılan ilk somut adım” diye konuştu. Listenin açıklanmas­ına destek veren Uluslarara­sı Af Örgütü de “İşgal edilen bölgelere sivilleri yerleştirm­ek, insanî devletler hukukunu ihlâlidir ve bir savaş suçu ile kıyaslanab­ilir” açıklaması­nı yaptı. Listede adı yer alan şirketleri­n yasadışı bir durumdan faydalandı­ğına işaret eden örgüt, uluslar arası toplumun bu listeyle söz konusu yerleşimle­rin normalleşt­irilemeyec­eği konusunda bir mesaj verdiğini kaydetti.

 ??  ?? SAEB ERAKAT
SAEB ERAKAT
 ??  ?? (BM) İnsan Hakları Bürosu’nun Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerin­de faaliyet gösteren 112 şirketin ismini açıklaması­na İsrail’den tepki geldi.
(BM) İnsan Hakları Bürosu’nun Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerin­de faaliyet gösteren 112 şirketin ismini açıklaması­na İsrail’den tepki geldi.
 ??  ?? Saeb Erakat
Saeb Erakat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye