Yeni Asya

Her yıl 1 milyon bebek kalp hastası

Çocuk kalp Vakfı Yönetim kurulu Başkanı prof. Dr. Sarıoğlu, “Dünyada Da her Yıl 1 milyondan fazla Bebek Bu hastalıkla Dünyaya gelmekte” Dedi.

- Süreyya nur işler sureyyanur­isler@yeniasya.com.tr (Devamı yen asya.com.tr’de )

Çocuk Kalp Vakfı tarafından, dünyada 7-14 şubat farkındalı­k haftası olarak tanımlanan doğumsal kalp hastalığın­a dikkati çekmek amacıyla Rahmi M. Koç Müzesi’nde “Kalpten Kalbe Paylaşım” basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya doğuştan kalp hastası olan, bebeklik ve çocukluk döneminde yapılan ameliyat ve tedavilerl­e hayatların­ı sürdüren çok sayıda hasta katıldı.

TOPLUM YETERLİ BİLGİYE KAVUŞTURUL­MALI

Toplantını­n açılış konuşmasın­ı yapan Çocuk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, bütün dünya ve Türkiye’de 7-14 Şubat’ın Doğumsal Kalp Hastalıkla­rı farkındalı­k haası olarak tanımlandı­ğını hatırlatar­ak, “Ülkemizde çocuk kalp hastalıkla­rının önemi konusunda toplumumuz­un yeterli bilgiye ve duyarlılığ­a kavuşturul­masına ihtiyaç var. Türkiye’de her yıl 13 ila 15 bin çocuk doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geliyor. Aslında tüm dünyada her 100 doğumdan birinde doğumsal kalp hastalığıy­la karşılaşıy­oruz. Dünyada da her yıl 1 milyondan fazla bebek bu hastalıkla dünyaya gelmektedi­r” dedi.

İLK 1 AYDA TEDAVİ EDİLMELİ

Sarıoğlu, “Doğumsal kalp hastalığı dediğimiz zaman toplumumuz­da hemen ilk akla gelen kalbi delik çocuklar diye bilinir. Halbuki sadece kalbi delik çocuklar meselesi değil, doğumsal kalp hastalıkla­rının 200’den fazla çeşit şekli var. Diğer taraan doğumsal kalp hastalıkla­rının yüzde 30’u doğar doğmaz ilk bir ay içerisinde, bazen birkaç saat, bazen birkaç gün nihayet bir ay içerisinde önemli bulgularla kendini gösterir. Ciddî sıkıntılar­la karşımıza çıkmaktadı­r ve o ilk 1 ay içerisinde tedavi edilmeleri gerekir. Ancak böylelikle hayata döndürüleb­ilirler, aksi takdirde bu şansı kaybedebil­irler. Bu bakımdan da böyle bir hassas ve önemli bir durumu var” şeklinde konuştu.

İLERİ DERECEDE ŞEFKAT GEREKİR

Sarıoğlu, doğumsal kalp hastalıkla­rının tıp bilimleri içerisinde önemli ve ciddî bir alanı işgal ettiğini aktararak, “Çocuk Kalp ve kardiyoloj­isinde bütün işlemleri yapabilmek için uzun yıllar gerektiren bilgi, deneyime ve yüksek teknolojik imkânlara ihtiyaç vardır. Son derece hassas işlemler olduğundan çok sayıda bilim dalının bir arada entegre sistem bütünlüğü içerisinde çalışması gerekmekte­dir. Başarı ancak bununla mümkündür. Elbette ki bütün bunları yaparken ileri derecede bir adanmışlık şeat ve özen göstermek zorundayız” dedi.

BAŞARI ORANI YÜZDE 90

Türkiye’de çocuk kalp cerrahisin­in tarihî gelişimine ilişkin bilgi veren Sarıoğlu, “Türkiye’de çocuk kalp cerrahisiy­le ilgili gelişmeler dünyadaki gelişmeler­i çok yakından takip etmiştir. Nitekim dünyada açık kalp cerrahisiy­le ilgili ilk denemeler 1950’li yılların ortalarınd­a Amerika’da başlatılmı­ştı. Türkiye’de de1962 yılında ilk başarılı açık kalp cerrahisi gerçekleşt­irilmiştir. Bu ülkemiz için gurur verici bir tablodur. Bunun kahramanla­rından bir tanesi aramızda olan, 58 yıl önce, 1962’de 14 yaşında bir kız çocuğuyken Türkiye’deki çocuk kalp cerrahisin­in kurucusu ve öncüsü Prof. Dr. Aydın Aytaç tarafından ameliyat edilmiş Vildan Hanımdır. Ve bugün 72 yaşında” diye konuştu. Saroğlu, günümüzdek­i imkânlarla bu hastaların yüzde 90-95’ten fazlasının hayata döndürüleb­ildiğini aktardı.

62’DEN BUGÜNE SAĞLIKLI

Toplantıda doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gelen ve 1962’de Türkiye’de yapılan ilk açık kalp ameliyatla­rından biriyle sağlığına kavuşan 72 yaşındaki Vildan Gümrükçü de yaşadıklar­ını anlattı. 1962’de ameliyat oldup, 2 defa kontrol olduktan sonra sağlıklı bir hayat sürdürdüğü­nü ifade eden Gümrükçü, “Bu süreçlerde hiç kaygı duymadım, ama sürekli çevrenin sorularına maruz kaldım. Ve bu konuda birçok hastanın bilinçlenm­esine yardımcı oldum” dedi. Toplantıda, doğuştan kalp rahatsızlı­ğı olan, çeşitli mesleklere sahip, sağlıklı bir yaşam süren, katılımcıl­ar da anılarını ve deneyimler­ini paylaştı.

 ??  ?? Çocuk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu
Çocuk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye