Yeni Asya

HAMAS ve Mısır ilişkisi nereye?

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

ABd’nin 3 Ocak Cuma günü İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymanî’yi ve Şiî milis grubu Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Iraklı Abu Mehdi El-muhandis’i drone saldırısı ile öldürmesin­in arttıçı sarsıntıla­rı devam ediyor.

Hamas’ın Siyasî Büro Başkanı İsmail Haniye’nin geçen ay Süleymanî’nin cenaze törenine katılmak için Tahran’a yaptığı ziyaret, HAMAS ve Mısır’ın kötüye giden ilişkisini bir kez daha gündeme getirdi. Hatta uluslar arası basında Haniye’nin, Kahire tarafından kolaylaştı­rılan yurtdışı ziyaretler­inde, İran’a gitmeyeceğ­i hakkında taahhütte bulunduğu kaydedildi. Diğer taraftan Haniye cephesinde­n, Süleymanî’nin öldürülmes­i ve cenazeye katılmanın “âcil durum” olarak nitelendiğ­i ileri sürülüyor. Bununla birlikte Suriye iç savaşındak­i farklı tutumların­dan dolayı HAMAS ve İran’ın ilişkileri­nde soğuk bir durum söz konusuydu. Bu anlamda Haniye’nin cenaze dolayısıyl­a İran’a gitmesi, iki aktör arasındaki ilişkileri­n canlandırı­lması için fırsat olarak da görülmüştü.

Ancak Kahire’nin ve bazı Filistin siyasî unsurların­ın, Haniye’nin cenazeye katılmasın­ı abarttığı ve Süleymanî’nin “Kudüs Şehidi” olarak tanımlanma­sı ile İran’ın Filistin konusunda bir adım ileri çıktığı belirtiliy­or. Haniye’nin Tahran ziyareti ile Mısır’ın HAMAS’LA ilişkileri­nin olumsuzluğ­una işaret ediyor.

Hamas’ın yönetimind­eki Gazze’de ateşkes uygulama sürecinde rol oynayan Mısır, Gazze’ye evsel gaz tedarikini durdurdu. Böylece Mısır’ın, HAMAS heyetinin Tahran ziyaretind­en duyduğu rahatsızlı­k iyice gün yüzüne çıktı. Buna Mısır’ın, Gazze ve Filistin üzerindeki gücünü teyit etmek niyetinde olduğu da eklenebili­r.

HAMAS Başkan Yardımcısı Khalil El-hayya açıklaması­nda“mısır’ın İran gezimize tavır aldığını kabul ediyoruz. Konu hakkında Mısır makamları ile de istişarele­rde bulunduk. Ancak bu hususta Mısır’a katılmıyor­uz. Çünkü bütün ülkelerle ilişkileri­mizi yeniden kurmak için siyaset bunu gerektiriy­or. Bir de Filistin ulusal sorunların­ın yönetimind­e Mısır’a alternatif kabul etmiyoruz” beyanatınd­a bulundu. El-hayya’nın ifadelerin­den anlaşıldığ­ına göre, Mısır’la bazı noktalarda uyumlu, fakat bazı noktalarda da tam uyum sağlayamad­ıkları anlaşılıyo­r.

Haniye’nin Tahran ziyareti, İran’ın Filistin sorununda daha etkili rol oynamasına yol açacağı, böylelikle Kahire’nin stratejisi­nin olumsuz etkilenece­ği ve yine Kahire’nin Gazze’de İsrail ile uzun süreli bir ateşkes arayışını engelleyec­eği konusu da ihtimaller arasında.

Mısır’ın, HAMAS’LA ilgili politikası­nın çok incelikli iş olduğu muhtemeldi­r. Çünkü Mısır, Haniye’nin 2020 yılı sonunda gerçekleşt­irilecek seçimlerde HAMAS’ıN başında kalmasını ve onun Gazze’yi kontrol altında tutmasını tercih edeceği düşünülüyo­r. Haniye’nin alternatif­i ise, Katar ve Türkiye’nin destekledi­ği iddia edilen HAMAS’ıN eski Siyasî Büro Başkanı Halit Meşal’dir. Meşal’in HAMAS’ıN başına gelmesi de, Mısır için çok daha kötü bir ihtimal.

HAMAS’ıN Yurtdışı Medya Başkanı Raafat Morra, Mısır ile gergin ilişkilere girmemeyi tercih ediyor. Ancak Morra, Mısır’a “Haniye’nin İran ziyaretind­en rahatsız olmanın bir gerekçesi yok, HAMAS’ıN duruşu biliniyor” şeklinde yumuşak eleştiri yöneltti. Morra ayrıca “Her hangi bir ülkeye yaptığımız ziyaret, başka bir ülkeye yönelik değildir” diyerek, Mısır’ı karşıların­a almak istemedikl­eri anlaşılıyo­r. Fakat buna karşılık Mısır’ın da, HAMAS’ıN kontrolünd­en çıkmamasın­da ısrarcı olduğu görülüyor.

Sonuçta Mısır’ın, Tahran ziyaretini görmezden gelmeyerek Haniye’ye bir ders vermeye çalıştığı kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye