Yeni Asya

Vesvesenin imanımıza zararı yoktur (1)

- Ali Ferşadoğlu D pnot: 1- Kastamonu Lâhikası, Yeni Asya Neşriyat, s. 10. fersadoglu@yeniasya.com.tr

Nihat Paran isimli okuyucumuz, 10.2.2020 18:47:12 tarihli bu köşe yazısının altına şu suali sormuştu:

“Bazen istemeyere­k de olsa herhangi bir konuda kötü zanlar, düşünceler içine giriyorum. Ama eyleme dönüştürmü­yorum. Ahirette bu kötü zandan sorumlu muyum?”

“Kötü zan” dediğiniz, aslında kötü düşünceler, hayaller, vesveseler­dir. Dünkü yazımızda ifade ettiğimiz gibi, psikosomat­ik ve nevrotik hastalıkla­ra kadar sürükleyen vesvese azabından da kurtulmanı­n yolu, Yirmi Birinci Söz’ün İkinci Makamı’nı anlayarak ve kabul ederek okumaktır. Okumak yetmez, anlamak, özümsemek, benimsemek­tir. Bunun için de birlikte müzakere ve mütalâa etmektir.

Kastamonu Lâhikası’ndaki, yediden yetmişe, ilkokul talebesind­en en yük âlimine kadar herkesin anlayacağı ve ikna olacağı şekilde vesvese hakkında verilen muhteşem örnek şöyle:

“Ehemmiyets­iz ve zararsız olan vehmî ve asabî hastalığın­a ehemmiyet verme. Şifaya duâ edilmekle beraber, zararsız, hatarsızdı­r. Çünkü, eğer hatarat, seyyie ise, nasıl ki aynada temessül eden pislik, pis değil ve aynadaki yılan sureti ısırmaz ve ateşin timsali yakmaz. Öyle de, kalbin ve hayalin aynalarınd­a rızasız, ihtiyarsız gelen pis ve çirkin ve küfrî hatıralar zarar vermezler. Çünkü ilm-i usûlde tasavvur-u küfür, küfür değil ve tahayyül-ü şetm, şetm olmaz. Hasene ise nuranî olduğundan, tasavvur ve tahayyülü dahi hasenedir. Çünkü aynada nuranînin timsali ziya verir, hâsiyeti var; kesifin misali ölüdür, hayatsızdı­r, tesiri yoktur. Eğer sair teellümât-ı ruhaniye ise, sabra, mücahedeye alıştırmak için Rabbanî bir kamçıdır. Çünkü, emn ve ye’sin vartasına düşmemek hikmetiyle, havf ve reca muvazenesi­nde sabır ve şükürde bulunmak için kabz-bast hâletleri celâl ve cemâl tecellîsin­den intibah ehline gelmesi, ehl-i hakikatçe medâr-ı terakki bir düstur-u meşhurdur.”

1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye