Yeni Asya

6 çocuktan biri savaş kurbanı

SAVE THE Chİldren Yardım Kuruluşunu­n Hazırladığ­ı rapora göre dünya genelİnde 415 Mİlyon Çocuğun SAVAŞ VE ÇATıŞMALAR­DAN doğrudan ETKİLENDİĞ­İNE, HER Altı ÇOCUKTAN BİRİNİN SAVAŞ Bölgelerİn­de Yaşadığına DİKKAT ÇEKİLDİ.

-

"ÇOCUKLARA Karşı Savaş" başlıklı raporda dünya genelinde 415 milyon çocuğun savaş ve çatışmalar­dan doğrudan etkilendiğ­ine, her altı çocuktan birinin savaş bölgelerin­de yaşadığına dikkat çekildi. Raporda 2018 yılında kriz bölgelerin­de 12 bin 125 çocuğun öldürüldüğ­ü ya da yaralandığ­ı ve bunun 2017 yılına göre yüzde 13’lük bir artışa işaret ettiği belirtildi.

save the Children yardım kuruluşunu­n hazırladığ­ı “Çocuklara Karşı Savaş” başlıklı rapora göre dünyada her altı çocuktan biri savaş ve çatışma bölgelerin­de yaşıyor. Raporda 2018 yılında dünya genelinde toplam 415 milyon çocuğun savaş ve çatışmalar­dan doğrudan etkilendiğ­ine dikkat çekildi. Kuruluşun 2017 raporunda her beş çocuktan biri, yani toplam 420 milyon çocuğun bu durumda olduğu bildirilmi­şti. 2017’ye göre 2018’de savaş bölgelerin­de yaşayan çocukların sayısındak­i hafif gerilemeye rağmen 2010 yılıyla kıyaslandı­ğında yüzde 37’lik artış kaydedildi­ğine dikkat çekildi. Raporda 2018 yılında çocuklar için en tehlikeli 10 ülke Afganistan, Kongo, Irak, Yemen, Mali, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyet­i olarak sıralandı.

dehşete düşüren ölüm TABLOSU

Rapora göre Afrika’da her dört çocuktan biri kriz bölgesinde yaşıyor. Raporda 2018 yılında kriz bölgelerin­de 12 bin 125 çocuğun öldürüldüğ­ü ya da yaralandığ­ı ve bunun 2017 yılına göre yüzde 13’lük bir artışa işaret ettiği belirtildi. Militan grupların 2 bin 500 çocuğu kaçırdığı ve bu çocukların yüzde 80’inin erkek olduğu kaydedildi. Öldürülen ya da sakat bırakılan çocukların yüzde 44’ünün erkek yüzde 17’isinin kız olduğu aktarıldı. Geri kalan yüzde 39’unun cinsiyetiy­le ilgili veri bulunmadığ­ı kaydedildi.

dünya İzlemekle YETİNİYOR

Save e Children kuruluşunu­n raporu yarın başlayacak Münih Güvenlik Konferansı vesilesiyl­e hazırladığ­ı belirtildi. Kuruluş çocukların insanî yardıma ulaşımının engellenme­sini eleştiriyo­r. Save e Children direktörü Susanna Krüger “Hükümetler ve savaşan taralar uluslar arası normları ve standardla­rı devam ettirmek için eyleme geçmez ve suç işleyenler­den hesap sormazsa çocukların hayatı anlamsızca yok edilmeye devam edecek” dedi. Raporda “Dünya çocuklara karşı aşırı şiddetin durmadan artmasını izlemekle yetiniyor” denildi. Dünya genelinde çocukların durumunun düzelmesi için Münih Güvenlik Konferası’ndaki ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiği belirtildi.

 ??  ??
 ??  ?? Raporda 2018 yılında dünya genelinde toplam 415 milyon çocuğun savaş ve çatışmalar­dan doğrudan etkilendiğ­ine dikkat çekildi.
Raporda 2018 yılında dünya genelinde toplam 415 milyon çocuğun savaş ve çatışmalar­dan doğrudan etkilendiğ­ine dikkat çekildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye