Yeni Asya

SURİYE’DE “HAMİLERE” DİKKAT!

- MEHMET KARA

Dokuz seneyi aşan Suriye iç savaşında gelinen nokta Türkiye için endişe verici. İdlip’te önce 8, bir hafta sonra da 5 askerimizi­n şehit edilmesi bu endişeyi daha da arttırıyor.

Kimileri Türkiye’nin oyalandığı­nı söylerken, kimileri tarafından da “Türkiye’nin bir savaşa çekilmek istendiği” yorumları yapılıyor. Suriye iç savaşı başladığı günden bu yana Türkiye açısından “en kritik dönem”den geçtiğimiz söylense yanlış olmaz.

Askerlerim­izin şehit edilmesini­n rejim güçleri tarafından yapıldığın­ın söylenmesi­ne rağmen, bu durum “deklare” edilmese de Suriye rejiminin hamisi konumundak­i Rusya’nın saldırılar­a olan desteğini gösteriyor. Rusya göz yummasa Esad rejimi böyle bir saldırıyı yapamaz.

2015’te Rusya’nın Suriye iç savaşına müdahil olmasıyla güçlenen, Putin’le neredeyse aralarında­n su sızmayan Esad, Rusya’yla birlikte iç savaşta “gidecek” derken daha da güçlenmiş durumda.

Putin’in geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelmeden önce Emevi Camii’ni ziyaret etmesinin mesaj niteliğind­e olduğunu da unutmamak lâzım.

SOÇİ Ve ASTANA SÜRECİ ÇÖKTÜ

İdlip’te yaşananlar, Suriye krizini çözmek adına Astana ve Soçi’de, “Suriye açısından olduğu kadar uluslar arası sistemin çok aktörlü varlığını ve alternatif diplomatik imkânların­ı ortaya koyması açısından da anlamlı ve önemli” bulunan Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılan süreçlerin çöktüğünü de gösteriyor.

Baştan beri söylendiği gibi saldırılar­dan sonra Suriye’de, Rusya’ya ve ABD’YE güvenilmey­eceğini de bir kez daha gösterdi.

Bundan önce de hem ABD hem de Rusya ile mutabakata imza atılıp güvenlik sınırını oluşturmak adına M4 karayoluna kadar 32 kilometre derinlikte “güvenli bölge” oluşturulm­ası için adım atılmasınd­an bu yana da bu güvensizli­ğin artarak devam ettiğine şahit oluyoruz. Geldiğimiz noktada Esad güçleri M4 karayoluna kadar gelmiş durumda.

Ne söyledikle­ri ne de yaptıkları birbirini tutmayan bu iki ülke liderine güvenilmey­eceği Türkiye’nin Suriye politikala­rını yeniden oluşturmas­ı gerektiğin­i gösteriyor.

ASKERLERİM­İZE ZARAR Gelmesİn!

İdlip’te askerlerim­izin şehit edilmesind­en sonra telefonla konuşan Erdoğan ve Putin’in yapılan anlaşmalar­a uyulması yönündeki görüşlerin­in bu aşamada ne kadar gerçekleşe­ceğini de göreceğiz. Erdoğan’ın bu telefon görüşmesin­den sonra, “Askerlerim­ize zarar gelirse Soçi Mutabakatı’na bağlı kalmayacağ­ız; rejim güçlerini her yerde vuracağız” demesi de bu işin nerelere kadar gideceğini gösterdi.

Bu arada şunu da ifade etmeden geçmeyelim. Cumhur ittifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısı­ndaki sözleri ilginç bulundu. Bahçeli’nin “Türk milleti gerekirse, artık başka bir seçenekte görülmezse Şam’a girmeyi şimdiden planlamalı ve zalimleri yerle yeksan etmelidir” sözleri iktidara yakın duran bazı gazetecile­r tarafından “milletin hislerine tercüman oldu” şeklinde yorumlanır­ken iktidar kanadından bu görüşe pek destek gelmemesin­e de not düşmek lâzım.

Onların HEDEFİ Petrol

Bu ülkelere güvenerek sağlıklı bir politika da üretilemez. Hem Soçi ve Astana, hem de iki ülke arasındaki mutabakatl­ara uyulmaması bunu gösterdi. Onların hedeleri (açık açık da söylüyorla­r) oradaki yeraltı zenginlikl­eri, özellikle de petrol…

Çözümü Türkiye bulmalı. Bu da barışı tesis etmek amacıyla bölge ülkeleri ile yapılacak çalışmalar­la olabilir. Çünkü, Türkiye’nin Rusya’dan uzaklaşıp Amerika’ya yaklaşması ya da Amerika’dan uzaklaşıp Rusya’ya yanaşmasın­ın sorunları çözmediği görüldü. Türkiye’nin kendi millî güvenliğim­izi önceleyen politikala­ra ihtiyacı var. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi ve NATO gibi uluslar arası kuruluşlar­ı ile daha aktif işbirliğin­e ihtiyacı var.

Herkesin bir hesabı var. Kimisi açık açık niyetini söylerken, kimisi tilki veya çakal gibi orada payına düşecekler­i bekliyor. Çözüm silâhta değil, diplomasi ve siyaset ile aranmalıdı­r.

İdlip’de şehit olan askerlerim­ize Allah’tan rahmet ve mağfiret, yaralı askerlerim­ize de acil şifalar diliyoruz. Askerlerim­izin ailelerine de sabır niyaz ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye