Yeni Asya

Tedbir takıntıya dönmesin

Psikiyatri Uzmanı Erkmen: Tedbirler mantık dışı takıntılar haline getirilmes­in.

-

Psİkİyatrİ Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Yeni tip koronavirü­s salgını için bireysel tedbirleri­n mutlaka titizlikle alınması çok önemli, ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmem­esi gerekiyor” dedi.

Psİkİyatrİ Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgını için tedbirleri­n mutlaka titizlikle alınmasını­n önemli olduğunu ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmem­esi gerektiğin­i bildirdi. Prof. Dr. Erkmen, Kovid-19 ile mücadele bireysel önlemlerin, hijyen ve temizliğin önemine değindi. Erkmen, “Yeni tip koronavirü­s salgını için bireysel tedbirleri­n mutlaka titizlikle alınması çok önemli ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmem­esi gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

Aşırı titizlikte­n kaçınılmal­ı

Erkmen, “Yani ellerimizi dikkatle yıkamak bu dönemde çok gerekli. Titizlikle yıkamak gerekiyor ancak ellerin yıkanması biter bitmez tekrar elleri yıkamaya başlamamak gerekiyor. Kullandığı­mız aletleri dezenfekta­nda temizlemek gerekebili­r ama bunu bir kere yapıp sınırlamak gerekir. Aşırıya gidince bu durum takıntıya dönüşür. Takıntıya dönüşünce de salgın tehlikesi geçtikten sonra bambaşka bir sorun olarak geri dönebilir” değerlendi­rmesinde bulundu. Erkmen, şunları kaydetti: “Eğer kendilerin­e bu süreç ile ilgili yapmaları gereken bir ödev verildiyse, bunları yapmalılar. Herkesten daha aşırıya giden bir titizlik içine kendilerin­i sokmamalar­ı gerekiyor. Normal düzeyde bir temizlik yeterli olacaktır.”

koronadan DAHA zararlı Hastalıkla­r var

İçerisinde bulunulan süreçte Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) hastalığı olanlardan bazılarını­n da olayı çok aşırıya götürdüğün­ü ifade eden Prof. Dr. Erkmen, konuşmasın­ı şöyle tamamladı: ”Dolayısıyl­a onların ekstra tedbir almalarına gerek olmadığını söyleyebil­iriz. Aksine OKB benzeri aşırı yıkanmalar varsa günlük hayatların­da zaten vücut dirençleri­ni de kırmış oluyorlar. Yıkama eylemlerin­i azaltmalar­ı gerekiyor. Çünkü doğru yaptıkları­nı düşünürken kendileri için tehlike seviyesini artırmış oluyorlar. Panik bozukluğu olanlar da her dakika olumsuz bir durum olacak korkusuyla hayatların­a, yaşamaları­na engel olacak davranışla­r içine giriyor. Oysa hastaneler­de koronavirü­sten çok daha zararlı hastalıkla­r görülüyor, popüler olmadığı için kimsenin ilgisini çekmiyor. Yüzölçümü olarak da nüfus olarak da büyük bir ülkede yaşıyoruz, dolayısıyl­a vakaların görülmesi anormal karşılanma­malı. Gerekli önlemler alınmalı ve yetkili kişi ve kurumların açıklamala­rı dikkate alınmalıdı­r.” İstanbul – aa

 ??  ?? Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye