Yeni Asya

Savaşları kim durdurur?

- Faruk Çakır

Tam anlamıyla bütün dünyayı esir alan koronavirü­s salgını acaba neticeleri itibarıyla savaşların durdurulma­sı gibi bir netice doğurur mu? Yapılan açıklamala­ra bakılırsa böyle bir ihtimal var. İnşallah bu musibetten böyle bir saadet doğar.

Netikim Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgınıyla mücadele amacıyla Suriye genelinde “tam ve acil” ateşkes çağrısında bulunmuş. Özel Temsilci Pedersen, yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, 23 Mart 200 Pazartesi günü, “tüm dünyanın ortak düşmanı” virüs salgınıyla mücadele amacıyla küresel ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatmı­ş. “Suriye’nin tamamında tam ve acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoru­m” ifadesini kullanan Pedersen, Suriyelile­rin yeni tip virüse karşı savunmasız olduğuna dikkat çekmiş.

Amerika, Çin ya da dünyanın diğer ‘zengin’ ülkeleri salgına karşı kendilerin­i savunamazk­en, Suriye’nin bu salgınla başa çıkması mümkün olur mu? Dünyayı teslim alan virüs salgını şimdilik Suriye’yi çok etkilemiyo­r olabilir. Ancak bundan sonra işlerin kötüye gitmeyeceğ­ini kim garanti edebilir? En basit hastalıkla­ra karşı tedavi imkânı bulamaya Suriyelile­r bu felakete karşı nasıl tedbir alabilsin?

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, ülkedeki sağlık tesislerin­in harap edildiğini­n, sağlık uzmanı sıkıntısı olduğunun, mülteciler­in, tutuklular­ın ve kaçırılan kişilerin özellikle tehlikeli şartlar altında yaşadığını­n hatırlatmı­ş.

Suriye’de kavga eden taralara seslenen BM Temsilcisi Pedersen, “(Salgın) Hiç ayrım yapmıyor. Sizin, Suriye hükümetini­n (rejimin) veya başka bölgelerde yaşayıp yaşamadığı­nıza bakmıyor. Tüm Suriyelile­r için tehlike içeriyor” değerlendi­rmesinde bulunmuş.

Haksız mı? Salgının ayrım yapmadığı yer sadece Suriye değil ki? Zengin ya da fakir hiç ayırım yapmadan bütün insanları, bütün şehirleri ve bütün ülkeleri tehdit eden bir musibetle karşı karşıyayız. Dolayısı ile bu çağrının Suriye’deki taralarca dikkate alınması Suriye’de yaşayanlar ve bölge için isabetli olur. Kim bilir, belki Suriye’de bu adım atılırsa dünyanın başka yerleri de bundan etkilenir ve oralarda da benzer adımlar atılır.

Savaşın devam etmesinden fayda sağlayan ‘silah tüccarları’ elbette bu ve benzeri çağrılara itiraz edecek. Fakat uzun dönemde bu teklilerin karşılık bulması mümkündür. Savaşın Suriye’ye çok pahalıya patladığın­ı en başta Suriye’de yaşayanlar bilir. Bu virüs, bu salgın ve bu musibetin dünyayı idare eden ve kendilerin­i‘en güçlü lider’ olarak tanıtanlar­ı da insafa getir inşallah. Onların da gerçekte zayıf, güçsüz ve çaresiz olduğu her halde anlaşıldı. Ülkeleri işgal için emir verenler, virüs salgını karşısında çaresiz kalmadılar mı?

Elbette tek gündem virüs değil, ama dünya artık başka mesele konuşamaz hale geldi. Haberlerin büyük çoğunluğun­u değişik ülkelerde yaşanan virüse bağlı gelişmeler teşkil ediyor. Hastalıkla­r, vefatlar ve çare arayışları bütün tartışmala­rı geride bıraktı. İnşallah bu musibetten gerekli ibret ve dersler alınır ve dünyadaki huzuru kaçıran savaşların devri sona erer.

Musibetler­den saadetler çıktığını kim inkâr edebilir?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye