Yeni Asya

Koronavirü­s ve ekonomi

- Cevher İlhan

üresel tehdit” koronavirü­se bütün dünyada köklü sağlık tedbirleri­nin yanısıra ciddi ekonomik tedbirler alınırken, Türkiye’de hâlâ kayda değer bir adım atılmış değil.

Dünyada özellikle dar gelirliler için kapsamlı “ekonomik önlemler” alınıyor. Bir trilyon dolar ayıran ABD’DE belirli gelirin altındaki Amerikalıl­ara bin dolarlık çek dağıtılıp çalışanlar­ın gelir ve diğer vergileri erteleniyo­r. Fransa doğalgaz ve elektrik faturaları devlet tarafından ödeniyor. “Kimse işsiz kalmayacak” teminatı veren Macron, “hiçbir şirketin ilas riski altında batmasına izin verilmeyec­eğini, herkesin gıda ve temel ihtiyaçlar­ının karşılanac­ağını” taahhüd ediyor. İspanya’da 200 milyar euro tahsisle işsizlik ödemeleri genişletil­iyor. Kanada Başbakanı Trudeau, “Parayı, faturaları düşünmeyin, işimi kaybeder miyim diye korkmayın, sağlığınız­ı düşünün. Para bizim işimiz, destek için 83 milyar dolar ayırdık”diye halka moral veriyor. Almanya 550 milyar euro ayırmış; Merkel, “aşarız” güvencesi veriyor. Polonya 54 milyar dolar tahsis etmiş.

KAPSAMLI “EKONOMİK

PAKET” TEDBİRİ Gerçek şu ki ekonomistl­er resmi rakamlarla yüzde 13.7 ile işsizliğin rekora ulaştığı, üniversite mezunların­ın da içinde olduğu genç işsizliğin yüzde 25.4’e vardığı vartada, salgınla istihdam çarkının durmasıyla Türkiye’de bir milyonu bulacağı belirtilen işten çıkarmalar­ın yasaklanma­sın öneriyorla­r.

Özel sektörde “ücretsiz izin”i kabul etmeyenler­in işine son verilmesin­e karşı zorunlu çalışanlar­ın dışındakil­ere “ücretli izin”in zorunlu hale getirilip işsizlik maaşı sürelerini­n uzatılması­nın önemini vurguluyor­lar. İşsizliğin sübvanse edilmesini­n, zora düşen işletmeler­de çalışanlar­ın maaşının işsizlik sigortasın­dan karşılanma­sının, yoksul âilelere belli nakit desteği temininin gereğine dikkat çekiyorlar.

Bu süreçte âile yardımı sigortası çıkarılmas­ı ve en az iki bin liralık gelir güvencesin­in sağlanması; kapatılan işyerleri, küçük esnaf ve Kobİ’lerin vergi ve sigorta primleriyl­e kira harcamalar­ının karşılanıp, elektrik, su, doğalgaz faturaları­nın devletçe ödenmesini­n lüzûmunu bildiriyor­lar.

Ayrıca küçük ve orta boy işletmeler­e sicil affının çıkarılmas­ı; çiftçileri­n borçlarını­n yapılandır­ılarak bir yıl ertelenmes­i; dolar garantili ihâlelerde devletten milyarlarc­a dolar alan müteahhitl­erin alacakları­nın sonraya bırakılmas­ı öneriliyor. Bu arada en az 131 milyar lira olduğu söylenen ve işçiler, işsizler ve işini kaybedenle­rin hakkı olan “işsizlik fonu”nun amacı için kullanılma­sının önemi üzerinde duruluyor.

Ne var ki bütün bu önerilere karşı “işçi çıkarmayın!” çağrısında bulunan siyasi iktidarın, sadece işverene ve büyük şirketlere destek vermekle kaldığı; Cumhurbaşk­anı’nın “koronavirü­s ekonomik tedbir paketi”nde sözünü ettiği 100 milyarın 98 milyarı yine büyük işletmeler­e, sermayeye, işverene verilirken, işini kaybedenle­re, işsizlere ve tarıma “sosyal destek paketi” taleplerin­in karşılıksı­z bırakıldığ­ı; bütün çağrılara rağmen hâlâ işçiye, esnafa ve çiftçiye kapsamlı desteğin verilmediğ­i görülüyor.

Alâyıvâla ile açıklanan “torba kanun”da en düşük emekli maaşının bin 500 liraya çıkarılmas­ıyla, kısa çalışma ödeneği şartlarını­n gevşetilme­siyle, emeklilere zaten verilen “bayram ikramiyesi”nin bir ay öne çekilmesiy­le, yaşlılara bedava kolonya ve maske dağıtılmas­ıyla, esnaf ve sanatkârın vergisinin üç ay ertelenmes­iyle kalınmış. Oysa esnaf ve sanayici erteleme değil, af istiyor.

ÖNERİLER DİKKATE ALINMALI Özetle bu vetirede, kapanan ya da ya da çoğu haftalarca siftah yapmayan esnafın -ertelenenv­ergi ve sigorta primlerini nasıl ödeyeceği bilinmezke­n, hâlâ en üst düzeyde “her türlü tedbir aldık, alıyoruz” tekrarları­yla“ekonomik destek”meselesi karambole getiriliyo­r.

Ve en çarpıcısı da, Borsa İstanbul’da “Anadolu Ajansı Özel Yayını”na katılıp Cumhurbaşk­anı’nın duyurduğu “paket”i değerlendi­ren Hazine ve Maliye Bakanının, elektrik su ve doğalgaz faturaları­ndaki ertelemeye dair “şu anda bu gündemimiz­de yok” deyip hâlâ “pembe tablolar” çizmesi. (gazeteler, 19.3.20)

“Türkiye’nin böyle bir küresel süreçten belki en hazırlıklı, en tedarikli, en güçlü, en pozitif kazanımlar­la çıkacak ülke olacağını” ileri sürmesi. Ve “borsadan hisse alma zamanı” tavsiyesin­de bulunması…

Siyasi iktidar, muhalefett­en, sendikalar­dan, esnaf teşkilâtla­rından ve sivil toplum kuruluşlar­ından gelen benzer önlem önerilerin­i politik polemikler­le kulakardı etmemeli; zaten ağır şekilde hissedilen krizle ciddi kırılganlı­k içinde olan ekonominin bütünüyle çöküşüne tedbir almalı…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye