Yeni Asya

Tuvali Taşlar

-

Antalya’da yaşayan Erdal Parlaklı, birer tuval olarak gördüğü taşları sahilden topladıkta­n sonra taşların formlarını­n verdiği ilhamla Eserini ortaya koyuyor.

ANTALYA’NIN Muratpaşa ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Erdal Parlaklı, tam 20 yıldır taşlara resimler çizerek hem sanatını icra ediyor, hem de hayatını bu işten kazanıyor.

Tarihi Kaleiçi sokakların­da kurduğu tezgahında boyadığı taşları ve tuvalleri satan Parlaklı, deyim yerindeyse ekmeğini taştan çıkarıyor. Parlaklı, farklı boyutlarda­ki taşların üzerine çizdiği resimlerin içindeki detaylarla görenleri şaşırtıyor.

Kullandığı malzemeler­in ve yaptığı sanatın bütününü, “doğadaki güzellikle­ri doğadan bir objeye taşımak” olarak adlandıran sanatçı, birer tuval olarak gördüğü taşları sahilden topladıkta­n sonra taşların formlarını­n verdiği ilhamla yaklaşık 3 günde eserini tamamlıyor. Parlaklı, alışılagel­mişin dışında sanatın sınır tanımadığı­nı gözler önüne seriyor. Boyadığı taşları ev aksesuarla­rı şeklinde satan Parlaklı, aynı zamanda kolye ve yüzük gibi aksesuar olarak kullanılab­ilecek taşları da boyayarak, eserlerini farklı alanlarda kullanma olanağı sağlıyor. Parlaklı, sanatı icra etmenin kalıplar dışına çıkılarak da yapılabile­ceğini, imkânsızlı­kların içinde bile var olabileceğ­ini ispatlıyor.

Taşlar sanat eserİne dönüşüyor Resimlerin­de sıklıkla tabiat ögelerine yer veren Parlaklı, “İnsanların doğadan kopuşunu ve bunun onlar üzerindeki olumsuz etkilerini görüyorum. Böyle bir kaygı taşıdığım için doğal bir malzeme üzerine doğayı resmedip, bir anlamda doğa ile sanatı birleştire­rek bunu insanların evlerine taşımaları­nı sağlıyorum.” dedi. Erdal Parlaklı, büyüklü küçüklü taşlardaki resimlerin­de dikkati çekmek istediği ve insanları düşündürec­ek konuları seçtiğini belirterek, “Herhangi bir konuya kalıplaşmı­ş şekilde tek bir açıdan bakılmasın­ı istemediği­m için, farklı açılardan bakıldığı zaman her şeyin daha iyi anlaşabile­ceğine inandığımd­an bunu resimlerim­de sağlamaya, uygulamaya çalışıyoru­m.” ifadelerin­i kullandı. Antalya - aa

 ??  ?? Kurduğu tezgâhında boyadığı taşları satan Parlaklı, sanatı icra etmenin kalıplar dışına çıkılarak da yapılabile­ceğini ispatlıyor.
Kurduğu tezgâhında boyadığı taşları satan Parlaklı, sanatı icra etmenin kalıplar dışına çıkılarak da yapılabile­ceğini ispatlıyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye