Yeni Asya

İnfaz İNDİRİMİ adil olsun

MECLİSE çağrı: haksız kararla Tutuklanan­lar Ve mahkûm edİlenler de Bırakılsın.

-

vİcdanlar sizlatilma­sin

hukukçular: “Suçlar arasında ayrımcılık yapan bir düzenleme evrensel hukuka, anayasaya ve eşitliğe aykırı olur. Hem vicdanları sızlatır, hem de adaleti engeller.”

“düşünce suçlari”

“düşünce suçları ve siyasî suçlar nedeniyle cezaevinde olanların düzenlemed­en faydalanam­aması kabul edilemez. Onlar da dahil edilsin.”

Koronavirü­s salgını, cezaevleri­nde infaza ara verilmesin­i gündeme getirirken, AKP salgında alınacak tedbirler kapsamında infaz indirimi düzenlemes­ini hızlandırd­ı. Düzenlemey­e ilişkin taslak metin TBMM’YE sunuldu. İnsan hakları savunucula­rı ve hukukçular, virüsün Türkiye’ye de sıçradığın­ın açıklandığ­ı 11 Mart’tan bu yana Adalet Bakanlığı’na “Cezaevleri ayrım yapılmaksı­zın boşaltılma­lı” çağrısı yapıyor. Bu çağrının altında cezaevleri­ndeki doluluk oranı, yetersiz hijyen ve beslenme koşulları gibi gerekçeler yatıyor. TBMM’YE sunulan taslak metne göre ise uyuşturucu ve cinsel suçlar infaz indirimi kapsamına alınırken, terör ve örgütlü suçlar indirim kapsamı dışında tutuldu.

çocuklu Annelerin TAHLIYESI gerekiyor Demokrasi İçin Hukukçular’dan avukat Yıldız İmrek, koronavirü­s salgınının bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek cezaevleri­nde salgın riskinin, 300 bini aşkın mahpus, 150 bin cezaevi çalışanı ve onların aileleriyl­e birlikte toplumu ciddi risk altında bıraktığın­a dikkat çekiyor. DW Türkçe’ye konuşan İmrek, koronavirü­se karşı sosyal mesafe, hijyen ve beslenmeni­n önemine vurgu yapıyor. Cezaevleri­nde kişi başı iaşe bedelinin 8,5 lira olduğunu söyleyen İmrek’e göre 8,5 lira ile kimsenin yeterli, dengeli, bağışıklık sistemini güçlendire­cek şekilde beslenmesi mümkün değil. Hijyen koşulların­ın da iyi olmadığını söyleyen İmrek, “Yapılan görüşmeler­de maskelerin­in ya da başka koruyucu herhangi bir şeylerinin olmadığı belgelendi. Cezaevleri­nde hasta mahpuslar var, 1334 hasta mahpus, 458’i ağır hasta. Bunların öncelikle tahliyesi gerekiyor. Çocuklu annelerin tahliyesi gerekiyor. Açlık grevindeki, ölüm orucundaki mahpusları­n da çok risk altında olduğu açık” diyor.

 ??  ??
 ??  ?? Türkiye genelinde 355 hapishanen­in 120 bin mahpus kapasitesi var. Cezaevleri­ndeki mahpus sayısı ise 300 bini aşıyor.
Türkiye genelinde 355 hapishanen­in 120 bin mahpus kapasitesi var. Cezaevleri­ndeki mahpus sayısı ise 300 bini aşıyor.
 ??  ?? Avukat Yıldız imrek
Avukat Yıldız imrek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye