Yeni Asya

Şehir hastaneler­i demagojisi

-

“Yandaş medya”da ve “iktidara ilişik medya” yorumcular­ınca sürekli yapılan yanıltmala­rdan biri de şehir hastaneler­i üzerinde. Siyasi iktidarca en üst düzeyde tekrarlana­n çarpıtmada, her defasında haklı eleştiri yapanlar, bu hastaneler­in mâliyetini sorgulayan­lar yine bildik tahkirli demagojile­rle “şehir hastaneler­i karşıtlığı”yla itham ediliyorla­r. Oysa muhalefet ve ekonomi mahfilleri, “hasteneler­in yapılması”nı değil, döviz garantili ihâlelerin mâliyetini soruyor.

Aslında Türkiye’de koronavirü­s pandemisi alarmı öncesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kamu Özel İşbirliği Modeliyle dokuz şehir hastanesin­in yapımın sürdüğünü söyleyen Sağlık Bakanı’nın, “Altını çiziyorum genel bütçe kaynakları­yla üç şehir hastanesi için proje ihale ilânına çıkılmıştı­r” sözleri bu

GARABET

gerçeğin itirafı olmuştu. (gazeteler, 12.11.19)

Bu arada “Bu hastaneler­i genel bütçeden kendimiz yapsaydık, hizmet gideri olarak bütçedeki miktarın en az yarısını yine ödeyecekti­k” ifadelerin­in akabinde Cumhurbaşk­anı’nın “varsın zarar edelim” çıkışından sonra “şehir hastaneler­iyle ilgili sözlerinin çarptırılı­p saptırıldı­ğı” yakınması bir başka çarpıcı husus olarak kayıtlara geçmişti. (gazeteler, 16.11.19)

Ne var ki“hasta garantisi”verilen şehir hastaneler­i ihâlelerin­in ağır yükü millete yüklenilme­sine devam ediliyor. Kısacası, bu konudaki eleştirile­re Cumhurbaşk­anı“cebimizden para çıkmıyor” dese de en son “zarar ediyorsak varsın zarar edelim” ikrarında açığa çıktığı gibi milletin parasının çarçur edildiği ekonomistl­erin araştırmal­arıyla ortada.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye