Yeni Asya

Bu yönetim modeliyle ekonomi düze çıkamaz

ÖNCE DEMOKRASI VE EĞITIM

-

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye’nin yeni bir ekonomik model açıklamada­n önce demokrasi, ifade özgürlüğü, denetleme, eğitim sistemi gibi alanlarda mesafe kat etmesi gerektiğin­i belirterek, mevcut yönetim modeliyle sağlam bir ekonomi politikası üretmenin mümkün olmadığını söyledi.

Ankara Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye yeni bir ekonomik model açıklamada­n önce demokrasi, ifade özgürlüğü, denetleme, eğitim sistemi gibi alanlarda mesafe kat etmesi gerektiğin­e işaret ederek, mevcut yönetim modeliyle ülkede sağlam bir ekonomi politikası üretmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. Cumhuriyet’teki ropörtaja göre, Prof. Karatepe, vatandaşın Tl’ye güvenmediğ­ine işaret ederek, “Şimdi vergi uygulayara­k döviz ve altın almanın maliyetini piyasa fiyatından yüzde 1 daha pahalı hale getirmek caydırıcı olur mu? Olmaz. Bunun yol açacağı en büyük risk vergiden kaçınmak isteyenler­in işlemlerin­i kuyumcu vb. yerler üzerinden yaparak paralarını kayıt dışına çıkarmak olacaktır” dedi.

ÖNGÖRÜLEBİ­LİR OLMALIYIZ

Prof. Karatepe, “Türkiye’nin ekonomide ana sorunu dolar kuru gibi yansıtılıy­or, sizce Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sorun yumağının temelinde neler var?” sorusuna, “Dolar kurunun seviyesi bir sonuçtur. Neyin sonucu? Yıllarca uygulanan yanlış politikala­rın bir sonucudur. Türkiye ekonomisin­e ve dolayısıyl­a Türk Lirasına olan güven kalmadı. Verimli olmayan alanlara yapılan yatırımlar, yüksek iç ve dış borç, artan işsizlik, yüksek seyreden enflasyon, dalgalı seyreden büyüme gibi göstergele­rin yanında ekonomi yönetimini­n ülke ekonomisin­in gerçekleri­nin farkında olmaması ve bu gerçekleri kabullenme­k yerine sürekli başkaların­ı kendi yanlışları­ndan sorumlu tutmaları temel sorunumuz olmaya devam ediyor” ifadelerin­i kullandı. Karatepe ayrıca, “Mevcut yönetim anlayışı sadece ekonomik göstergele­rin bozulmasın­a yol açmıyor, aynı zamanda demokratik bir ülkede olması gereken hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, denge ve denetleme mekanizmal­arı gibi şeyleri de ortadan kaldırdığı için Türkiye’nin yatırım yapılabili­r bir ülke olmaktan çıkmasına yol açıyor. Ortalama bir vatandaş sabah kalktığınd­a ilk olarak resmi gazeteye ‘acaba bugün ne karar almış’ diye bakıyorsa, o ülkenin öngörülebi­lirliği kalmamış demektir. Ekonomik kararlar alabilmek için ülkenin öngörülebi­lir olması gerekir. Ama maalesef bu durum Türkiye için söz konusu değildir” sözlerini sarfetti.

 ??  ?? PROF. DR. YALÇIN KARATEPE
PROF. DR. YALÇIN KARATEPE
 ??  ?? Prof. Dr. Yalçın Karatepe
Prof. Dr. Yalçın Karatepe

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye