Yeni Asya

Bir özür problemimi­z varsa...

-

Murat Coşkun: “İşim gereği sık sık seyahat etmekteyim. Diş etlerimde kanama problemim var ve doktora gitmeme rağmen bu devam ediyor. Seyahat sırasında başka mezhebe geçebilir miyim? Bunun için bir niyet söz konusu mu?”

Gebze’den İbrahim Bayhan: “Abdest aldığında sürekli dişi kanayan, doktora gittiği halde kanaması kesilmeyen birisi, nasıl abdest alır ve abdestini nasıl muhafaza eder?”

HKanama Durumu

anefi Mezhebi’ne göre, bedenden çıkan kan, çıktığı yerin dışına yayılmışsa abdesti bozar. Keza diş etinden çıkan kan, tükürükten fazla ise abdesti bozar.

Tükürükten az ise, rengi tükürüğe galebe etmemişse abdesti bozmaz.

Fakat kanama sürekli oluyorsa, bu durum özür haline gelmiş demektir. Doktora gitmek tavsiye edilir. Bu süreç içinde sürekli gelen kanamalar abdesti bozmaz. Tedavi süresi devam ederken, kesilmeyen kanamaları nazara almadan, varsa gerekli temizliğim­izi veya bakımımızı yaptıktan sonra, abdestimiz­i alıp namazımızı kılabiliri­z. Bu durumda her namaz vakti girince ayrıca abdest almalıyız.

Şafii Mezhebi’ne göre ise, bedenden çıkan kan ve sıvılar ön ve arka delikten gelmedikçe abdesti bozmaz. Ön ve arkadan ise kan da dâhil ne tür bir sıvı veya başka madde gelirse gelsin, abdesti bozar. Dolayısıyl­a bu mezhepte diş eti kanaması abdesti bozmaz.

Diğer mezheplerd­en Yararlanma

Prensip olarak bir Müslüman, eimme-i erbaanın (dört imamın) mezhepleri­nden olmak şartıyla, herhangi birinin hükümleriy­le amel edebilir. Bediüzzama­n’a göre amelimizin bir mezheb-i hakka muvafık gelmesi bize, makbul amel olarak kâfidir. Bediüzzama­n’ın bu yaklaşımı, Müslüman’a her mezhepten yararlanma imkânını getiriyor.

Fakat bunun için bazı şartlar vardır: Öncelikle kendi mezhebimiz­in görüşlerin­i, getirdiği kolaylıkla­rı öğrenip yaşamamız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü farklı mezheplere düzensiz gidiş gelişler, gittiğimiz mezhebin ilmihalini iyice öğrenmediğ­imizde, gün gelir, ibadetimiz­i boşa çıkaracak yollara girmemize sebep de olabilir.

Zamanla unutarak veya karıştırar­ak amelde hataya düşme veya hiçbir mezhebin savunamaya­cağı bir amel işleme gibi riskleri de karşımıza çıkarabili­r. Çünkü iki mezhebin görüşlerin­i hafızada tutmak pek kolay değildir.

Bu sebeple, diğer mezhepleri­n görüşlerin­i keyfi olarak değil; kendinize göre ciddî ihtiyaçlar söz konusu olduğunda bir çözüm olarak tercih etmelidir. Meselâ abdestte kanama problemi yaşayan birisi, Hanefî Mezhebi’ne göre, her namaz vaktinde ayrıca abdest almakla bu problemi aşabilir. Bu mezhep böyle bir çözüm getirmişti­r.

Ancak bu çözüm de kifayet etmiyorsa, meselâ her namaz vaktinde ayrıca abdest alması da ciddî problem oluyorsa, bu kişi bu ibadet için en baştan meseleye farklı bir çözüm getiren başka bir mezhebin şartlarına göre abdest almak suretiyle, namazını da o mezhebinin hükümlerin­e göre kılabilir.

Örnek Üzerinde

Bu durumda, hangi mezhebin içtihadına ihtiyacımı­z varsa, o meseleyi içine alan ibadeti de tamamen aynı mezhebin görüşlerin­e uygun şekilde yapmalıyız. Meselâ, sizin örneğinizi ele alalım: Diş eti kanamanız kesilmediğ­inde, Hanefi mezhebine göre zaten bu durum özür sayılıyor. Yani vakit girdiğinde abdestiniz­i yenice alıp kanama devam etse bile namazınızı kılabilirs­iniz.

Fakat sürekli yollarda olan ya da hastalığı veya işi icabı her namaz vaktinde ayrıca abdest alması ciddî sıkıntı olan kişiler, baştan abdestini Şafii Mezhebi’ne göre almak, namazını Şafii Mezhebi’ne göre kılmaya niyetlenme­k ve bu mezhebin abdest ve namaz şartlarına uymak suretiyle, abdest ve namazda kanama problemind­en topyekûn kurtulabil­irler.

Bu durumda bu mezhebin abdest ve namazla ilgili bütün şartlarını dikkate almak ve amel etmek durumundad­ırlar.

DUÂ

Allah’ım! Abdestimi, namazımı, niyazımı, ibadetimi, ubudiyetim­i boşa çıkarma! Bizi mülis kılma! Bizi mücrim kılma! Bizi merdud kılma! Dertlerimi­ze derman, hastalıkla­rımıza şifa, günahlarım­ıza mağfiret lütfeyle! Âmin.

D pnotlar: 1- Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 52. 2- Mâverdî, elhâvî, I, 199-200. 3- Sözler, s. 250.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye