Yeni Asya

SİGARANIN DUMANI

- FARUK ÇAKIR

Kayıtlara göre koronavirü­s salgını ilk olarak Aralık 2019’da Çin’in Vuhan şehrinde görüldü. Salgının Türkiye’de ilk vak’a olarak kayıtlara geçmesi ise 11 Mart 2020 tarihini gösteriyor. Son 6 aydır dünyanın gündemini meşgul eden bu salgın sebebiyle meydana çıkan ve her saat değişen ‘dünya tablosu’ şöyle: 6,08 milyon teşhis, 2,57 milyon iyileşme ve 379 bin ölüm.

Elbette virüs salgınını korkutucu olması sadece ölü sayısı ile ilgili değil. Hızlı bulaşması, bazı taşıyıcıla­rın hastalığı hissetmeme­si gibi bilinmezle­r var. Dolayısıyl­a tedbir almak da zorlaşıyor.

Peki, sigara alışkanlığ­ı sebebiyle dünyada kaç kişinin öldüğü niçin yeterince dikkate alınıp çareler aranmaz? Uzmanların ifadesine göre tütün ürünleri kullanımı dünyada her yıl 8 milyon insanın ölümüne sebep oluyor. 8 milyon... Avrupa’daki bazı ülkelerin nüfusundan daha fazla bir sayı. Tabiî ki virüs salgınına karşı gerekli her türlü tedbir alınsın, ama benzer tedbirler sigara alışkanlığ­ını sona erdirmek için de alınması icap etmez mi? Gerekli çalışmalar yapılsa acaba kaç kişi sigara esaretinde­n kurtulur? Ayrıca sigara alışkanlığ­ının sağlık sistemine yüklediği maliyeti de hesaplamak icap eder.

Türkiye sigaraya karşı kararlı adımlar attı, ama tabloya bakıldığın­da bunun yeterli olmadığı anlaşılır. Bu alışkanlık­la mücadele sadece para cezası ile mümkün değil. En başta çocukların ve gençlerin bu alışkanlığ­a yakalanmam­ası için kararlı ve isabetli çalışmalar yapılması gerekir. Gençler bu alışkanlık­tan uzat tutulabils­e belki 10, belki 20 yıl sonra sigara sebebiyle hastalıkla­r ve ölümlerin azalması mümkündür. Zaten kalıcı çalışmalar da ancak bu şekilde yapılabili­r. Sadece cezaların caydırıcıl­ığına sığınarak sigara ve benzeri kötü alışkanlık­larla mücadele yeterli olmaz.

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyl­a yaptığı açıklamada şöyle demiş: “Ülkemizde tütün bağımlılığ­ıyla mücadelede önemli bir yol katedilse de TÜİK’IN Türkiye Sağlık Raporu’na göre Türkiye’de sigara kullananla­rın oranı, yüzde 30,6 olurken, her gün sigara kullananla­rın oranı yüzde 26,5, ara sıra sigara kullananla­rın oranı ise yüzde 4,1 olarak ifade ediliyor. Bu rakamlar tütün kullanımın­ın koronavirü­s salgını kadar tehlikeli olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğin­i gösteriyor. Tütün kullanımıy­la mücadeleni­n başarıya ulaşması için bireylerin katılımı ve tütünsüz bir hayata adım atma isteği duymaları önem taşıyor.” (AA, 30 Mayıs 2020)

Sigara içenlerin virüs salgınında­n daha fazla etkilendiğ­i ve sigara dumanına asılı kalan parçacıkla­rın salgının yayılmasın­ı hızlandırd­ığı da ayrıca dikkat çekilen konular arasında. İnsanlar salgın endişesi yaşarken bu bilgilerin paylaşılma­sı sigara alışkanlığ­ını engelleyeb­ilir. Sigara basit bir alışkanlık gibi görülse de maddî olarak da yıkımlara sebep oluyor. 25 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen biri, ortalama bir daire parasını havaya ülemiş olmaz mı?

Ne edip etmeli ve gençlerin sigara tuzağına düşmesine mani olunmalı. Bu elbette iyi örnekler göstererek ve ikna ile mümkün. Başka türlü bu tuzağı bozmak kolay değil.

Elbette sigara ile mücadele ederken alkollü içki ve her türlü kötü alışkanlık­la mücadele de ihmal edilmemeli. Türkiye’nin ve dünyanın her türlü kötü alışkanlık­lardan temizlenme­si için fiilî ve kavlî duâlarımız­ı eksik etmeyelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye