Yeni Asya

SOSYOLOGLA­R ZULME NE DER?

- PROF. DR. AHMET BATTAL

Dünkü Yeni Asya’da Boğaziçi Üniversite­si Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Küçük’le ilgili şu haber vardı: “Küçük, 2017 Anayasa Referandum­u sonuçların­ın eğitimli muhafazakâ­rların AKP’YI terk ettiğini gösterdiği­ni ifade ederek, bu kopuş ile ilgili, ‘2017 Anayasa Referandum sonuçları bize bilgi veriyor. Fatih, Üsküdar gibi AK Parti’nin klâsik, geleneksel tabanının yoğun olduğu yerlerdeki oy kaybı şunu açıklıyor: Orta sınılaşmış olan eğitimli muhafazakâ­r kesim AK Parti’yi çok uzun zamandır terk etme eğiliminde­ydi.(…) Kopuş sürecine girmiş söz konusu nüfusun, AK Parti tabanının yüzde 10’una tekabül ettiği varsayılıy­or.

Bu kopuş, AK Parti ekonomide, hukukta ve siyasette ters yolda ilerledikç­e şüphesiz daha da güçlenerek artacak. Bu kopuşun kentlerde daha belirgin olduğunu söyleyebil­iriz.”

Bu tesbiti biz sekiz yıldan bu yana yapıyor ve yazıyoruz. Daha net olarak şunu söylüyoruz: “AKP’YE oy verenler azalıyor, ama daha önemlisi AKP’YE oy isteyenler ve oy verdirenle­r daha hızlı azalıyor.” Yani tabanın yüzde onu gidiyor, ama entelektüe­l kitlenin yüzde doksanı çoktan gitti!

* Gerçekten, AKP’YI önce kendi kurucu kadrosu terk etti. Bu durumu şimdilerde kurulan partilerle ve siyasî arayışlarl­a net şekilde görebiliyo­ruz.

* Aynı dönemde AKP’YI entelektüe­l destekçile­ri de terk etti. Bu durumu da liberaller gibi grupların ve ufku açık gazeteci ve siyaset uzmanların­ın AKP’YE yönelik açık eleştirile­rinden ve “ilâh olmaz hâle geldi” yolundaki tesbitleri­nden görebiliyo­ruz.

* Ardından, bilhassa 20 Temmuz KHK darbesi ile birlikte dinî cemaatleri­n önde gelenleri de “oyuna geliyoruz” diyerek sorgulamay­a başladı ve kayıtsız şartsız itaati reddetti. Bugünlerde çift yönlü kopmalar görülüyor. Aklı başında mensuplar, AKP’YE kayıtsız biat eden liderlerin­e biatı reddediyor.

* Yirmi sene önce AKP’YI var eden ve sonrasında ümit ekibi olarak görüp iktidara taşıyan mağdur ve mağdur dostu üniversite öğrenciler­i şimdinin ağabeyleri ve ablaları. Onlar da Akp’den hızla kopuyor. Zira iktidarda kalabilme uğruna yeni mağdurlar oluşturuld­uğunu çok iyi görüyorlar.

* Siyaset meraklısı ve az çok okur-yazar durumunda olan taşra esnafı ve eşrafı da Akp’den yaka silkiyor. Zira yolsuzlukl­ar meselesi hepsinin gözünün önünde ve dilinde.

Özetle, okuyup yazan, ufku dünyaya açık olan kitleler hızla Akp’den kopuyor ve yeni arayışlara yelken açıyor. Bu durum AKP’YE kitlesel ve geleneksel olarak taraftar görünen bütün grupların kendi içindeki kaynamayı da net şekilde gösteriyor.

İşin ve gidişin siyasî sonuçların­ı hep birliktegö­receğiz.

Adaletsizl­iklerin bu çözülmeye katkısını,sebeplerin­i, sonuçların­ı ve nasıl telâfi edileceğin­iise yine sosyologla­r araştıraca­k ve bulacak.

Okumak istiyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye