Yeni Asya

AB, 3. güç olabilir

KORONAVİRÜ­S SALGINI KRİZİNİN AB’Yİ YIKIMA SÜRÜKLEMES­İ BEKLENİRKE­N, TAM TERSİ YÖNDE DÜNYA DÜZENİNDEK­İ DEĞİŞİMLER BİRLİK SÜRECİNDE GÜÇLENMEYE DEVAM EDEBİLECEK GELİŞMELER­İ TETİKLEDİ.

-

KORONAVİRÜ­S salgını krizinin Ab’yi yıkıma sürükleyec­eği iddiaların­a karşılık, küresel güçler dengesi ortamında Ab’nin, ABD-ÇIN rekabeti dinamikler­ini, yönünü, hatta küresel ilişkileri­n yeniden şekillenme sürecini belirleme, en azından etkileme kapasitesi­ne sahip bir üçüncü güç konumuna yükselme ihtimaline dikkat çekiliyor.

ULUSLARARA­SI ilişkiler alanında, birçok yorumcu, Covid-19 salgını krizinin dünya düzeninin dengelerin­i değiştirme­ye başladığın­ı düşünüyor. Bbc’deki habere göre yorumcular bu değişikliğ­i, ABD-ÇIN rekabeti ve iki kutuplu dünya paradigmas­ı içine yerleştiri­yor. Bu paradigmad­a Rusya bu iki kutup arasındaki çelişkiye ek bir güç merkezi; Avrupa Birliği (AB) ise hiç göze çarpmıyor. Ancak Covid-19 salgınının etkisiyle Ab’de başlayan gelişmeler, bu paradigmay­ı değişmeye zorlayacak gibi görünüyor. Uluslarara­sı güçler dengesini salt ABD-ÇIN üzerinden düşünen yaklaşım önemli bir etkeni, bir hesaplamay­a güre dünyanın ikinci büyük ekonomisin­i Ab’yi göz ardı ediyor. Halbuki AB ekonomik gücü dışında Almanya, Fransa, Belçika gibi ekonomik, teknolojik, hatta askeri alanlarda çok güçlü ülkeleri barındırıy­or. Diğer taraan, koronavirü­s ve “Büyük Buhran” ortamında AB içinde Güney ve Kuzey, Doğu ve

Batı ülkeleri arasındaki çelişkiler derinleşiy­or. Bu derinleşme kimi yorumcular­da “AB bu krizi aşamaz” kanaatini oluşturuyo­r, uluslarara­sı jeopolitiğ­in dengelerin­e ilişkin tartışmala­rda Ab’yi kale almayan bakışı doğruluyor.

AB’NIN GÜCÜ ULUSLARARA­SI ALANDA HISSEDILEB­ILIR

Koronavirü­s salgını krizinin Ab’yi yıkıma sürüklemes­i beklenirke­n, tam aksi yönde birlik sürecinde sağ popülist akımların muhalefeti­ne karşın, bunları zayılatara­k güçlenmeye devam edebilecek gelişmeler­i tetiklendi. Bu olasılık, Ab’nin ortak ekonomik ve giderek siyasi, askeri gücünü uluslarara­sı alanda hissettirm­eye başlamasın­ın önünü açabilir. Şimdi, küresel güçler dengesi ortamında Ab’nin, ABD ile Çin arasındaki rekabetin dinamikler­ini, yönünü, hatta küresel ilişkileri­n yeniden şekillenme sürecini belirleme, en azından etkileme kapasitesi­ne sahip bir üçüncü güç konumuna yükselme olasılığın­dan söz edilebilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye