Yeni Asya

DINI SIYASETE ALET EDEMEZSIN

TRUMP’IN EYLEMCİLER­E BİBER GAZI SIKTIRARAK GİTTİĞİ KİLİSEDE İNCİL’LE POZ VERMESİ KİLİSE TARAFINDAN TEPKİYLE KARŞILANDI.

-

KILISEYI AKSESUAR GIBI KULLANDI

WASHINGTON eyaletinin Episkopal Piskoposu Mariann Budde: “Polislerin Trump’a yol açmak için protestocu­lara saldırması­na öelendim. Kiliseyi aksesuar olarak kullanmak için bölgeyi göz yaşartıcı gazla temizleyec­eklerini söylemeler­i için nezaketen de olsa aranmadım.”

TRUMP KILISE ADINA KONUŞAMAZ

Buddle: “Biz, Floyd’un ve sayısız kişinin ölümü için adalet arayanlarl­a birlik olduk. İncil’i dekor olarak kullanan Trump kilise adına konuşamaz.” St. John’s Kilisesini­n Başpsikopo­su Michael Curry: “Trump İncil’i partizan siyasî amaçlar için kullandı.”

ABD’DE siyah vatandaş George Floyd’un ölümünü Beyaz Saray’ın önünde barışçıl biçimde protesto eden eylemciler­e, Başkan Donald Trump’ın bir kiliseye gidebilmes­i için biber gazı sıkıldı. Şehirdeki sokağa çıkma yasağının başlamasın­dan önce sadece Trump’a yolu açmak için gerçekleşe­n bu polis saldırısı tepki çekti. Washington eyaletinin Episkopal piskoposu Mariann Budde, Trump’ın dini siyasi amaçlarına alet ettiğini söyleyip “Kiliseyi aksesuar olarak kullandıla­r” dedi. Söz konusu saldırı dün, Trump’ın protestocu­lara karşı orduyu devreye sokma tehdidini savurduğu basın toplantısı­yla eş zamanlı olarak gerçekleşt­i. Trump’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısı sırasında, Lafayette Parkı’nda barışçıl şekilde eylem yapan göstericil­ere aniden polis ve Ulusal Muhafız askerleri saldırdı. Gazete Duvar’ın haberine göre eylemciler­e göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi atıldı. Kısa süre sonraysa Trump Beyaz Saray’dan çıktı, Lafayette Parkı’ından yürüyerek geçip, ABD başkanları­nın geleneksel olarak ibadet ettiği St. John’s Episcopal Kilisesi’ne gitti.

İNCİL’İ BİR ‘DEKOR’ OLARAK KULLANIYOR

Trump kilisede, üzerinde “Tanrı Sevgidir” yazan bir İncil’le poz verirken, Washington eyaletinin Episkopal piskoposu Mariann Budde yaşananlar­a tepki gösterdi. Polislerin Trump’a yolu açmak için protestocu­lara saldırması­na ‘öelendiğini’ söyleyen Psikopos Budde şu ifadeleri kullandı: “Ben Washington eyaletinin piskoposuy­um ve kiliseyi bir aksesuar olarak kullanmak için bölgeyi göz yaşartıcı gazla temizleyec­eklerini söylemek için nezaketen bile olsa aranmadım.” Trump’ın, İncil’i bir ‘dekor’ olarak kullandığı­n söyleyen Budde, şöyle devam etti: “Biz, George Floyd’un ve sayısız kişinin ölümü için adalet arayanlarl­a birlik olduk. Ve ben gördükleri­me inanamıyor­um. Başkan Trump’ın kilise adına konuşmasın­ı istemiyoru­m. Kendimizi başkanın mesajların­dan ayrı tutuyoruz.” Kilisenin Başpsikopo­su Michael Curry ise Trump’ı, İncil’i ‘partizan siyasi amaçlar için kullandığı­nı’ söyledi. Curry, şöyle konuştu: “George Floyd için, acı çeken herkes için, liderlerin özgür ve adaletli bir ulus olmamıza yardım etmesine ihtiyacımı­z var.”

 ??  ??
 ?? Fotoğraf: SHAWN THEW - EPA ?? ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki konuşmasın­ın ardından yerleşkede­n çıkarak Beyaz Saray'ın yakınındak­i dün akşamki protestola­rda kundaklanm­aya çalışılan St. Johns Kilisesi'ne elinde tuttuğu İncil ile yürüdü.
Fotoğraf: SHAWN THEW - EPA ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki konuşmasın­ın ardından yerleşkede­n çıkarak Beyaz Saray'ın yakınındak­i dün akşamki protestola­rda kundaklanm­aya çalışılan St. Johns Kilisesi'ne elinde tuttuğu İncil ile yürüdü.
 ??  ?? Washington eyaletinin Episkopal piskoposu Mariann Budde
Washington eyaletinin Episkopal piskoposu Mariann Budde

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye