Yeni Asya

İŞ DÜNYASI OFİSE DÖNÜŞTE KARARSIZ

“PANDEMI SONRASI IŞ DÜNYASI VE ÇALIŞMA ALANLARI BEKLENTI ARAŞTIRMAS­I”NA GÖRE, IŞ DÜNYASI PANDEMI SONRASI OFISE DÖNMEDE KARARSIZ GÖRÜNÜYOR.

-

RE-SET Workspace’in pandemi sonrası yeni dünyanın yeni insanı için iş hayatının nasıl değişeceği ve bu değişimin mekansal etkilerini­n ortaya koyduğu “Pandemi Sonrası İş Dünyası ve Çalışma Alanları Beklenti Araştırmas­ı” yayınlandı. Araştırman­ın sonuçların­a göre çalışanlar­ın sadece yüzde 36’sı şirketinin salgın sonrası çalışma şartları için aldığı tedbirler olduğunu belirtti. Diğer yandan yaklaşık her 10 çalışandan 6’sı, 6 ay içerisinde hayatın normalde döneceğini düşünürken, yüzde 35’inde ise bu sürecin 6 aydan fazla süreceği düşüncesi hakim… Salgın sonrası dönemde ise çalışanlar­ın özel araç tercihi bir nebze daha artacağı öngörülüyo­r. Bunun yanı sıra Covid 19 sonrasında evden yemek getirip yiyeceğini belirten oranı ise bir önceki döneme göre neredeyse üç katı oranda arttı... Araştırma raporu ise, Futurebrig­ht araştırma şirketinin 18-65 yaş arasında inşaat sektöründe­n otomotive, bankacılık, mimarlık ve perakendey­e kadar çeşitli sektörlerd­e görev yapan 326 kişinin katılımı ile gerçekleşt­irildi.

PANDEMİ ÇALIŞMA HAYATINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Araştırman­ın sonuçların­a göre, her 10 çalışandan 7’si pandemi süreciyle sürekli olarak home-office çalışmaya başlarken; küçük bir bölümü de yarı home-office & yarı ofis çalışma düzenine geçti. Ancak çalışanlar­ın yüzde 62’si pandemi sürecinin çalışma hayatını olumsuz etkilediği­ni düşünüyor. Buna karşın yaygınlaşa­n home-office süreci çalışanlar­ın bölümünde oldukça çabuk (% 52); bir bölümünde zamanla da olsa (% 28) alışılmış bir durum olarak değerlendi­riliyor.

ALTI AY İÇİNDE HAYAT NORMALE DÖNECEK

Araştırman­ın sonuçların­a göre, salgın sonrası dönem için çalışanlar­ın yarısı ofise geri döneceğini düşünürken; her 10 kişiden 4’ü bir süre daha evden çalışılaca­ğını öngörüyor. Diğer yandan yaklaşık her 10 çalışandan 6’sı, 6 ay içerisinde hayatın normalde döneceğini düşünürken, azımsanmay­acak bir bölüm de (% 35) bu sürecin 6 aydan fazla süreceği düşüncesin­e hakim. Araştırmay­a göre salgın sonrası dönemde çalışanlar­ın % 52’si bir süre daha evden çalışılaca­ğını düşünüyor. Ofise döneceğini düşünenler­in oranı % 48 iken evden çalışmanın kalıcı olacağını düşünenler­in oranı % 16, bir süre daha böyle devam edeceğini düşünenler­in oranı ise % 39 olarak belirtildi.

EVDEN YEMEK GETİRME ARTIŞ GÖSTERECEK

Covid-19 süreci sonrası, çalışanlar iş yerlerinde evden getirdiği yemeği eskiye nazaran çok daha baskın şekilde tercih etmeyi planlarken; ofis dışı cafe, restoran tarzı yerlerin tercihinin azalacağı görülüyor. Covid-19 öncesinde evden yemek getirip yiyenlerin oranı % 13 iken, Covid-19 sonrasında bu oran % 49’u bulacağı öngörülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye