Yeni Asya

Ayasofya’da ilk namaz

- rasityucel-19@hotmail.com Raşit Yücel

Ayasofya hep ehli imanın bir hasreti oldu. Bir asra yaklaşan mahzunluğu hâlâ devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yapılan ve istismar kokan olaylar yaşandı. Oysa Ayasofya Fatih Sultan Mehmed’in tapulu malı idi. Hâlen de resmî tapusu Fatih Sultan Mehmed’in vakfettiği üzere kendi kurduğu vakfa aittir.

Bir Haziran 1453 yılında ilk namaz Ayasofya’da kılındı. Daha sonraki yıllarda cami hüviyetini devam ettirdi. Cumhuriyet­in ilk yıllarında ibadete kapatılıp müze haline getirildi.

Bunu yapanlar Fatih’in lânetine hedef oldular. Oysa bunu bilerek ve isteyerek yaptılar. Ehl-i iman bu hâli içine gömdü.

Oysa bu kapatılış bir gizli anlaşmanın tezahürü idi. Kapanıştan sonra her iktidarın bir sorumluluğ­u haline geldi. Peki neden açmadılar veya açamadılar? Veya neden mangalda kül bırakmayan bu iktidar hâlâ Ayasofya’yı açamıyor?

1980’de Demokratla­r caminin dört minaresind­en beş vakit ezan okutmaya başlatmışl­ardı. 12 Eylül idaresinin ilk işi bu ezanı susturmak oldu ve caminin bitişiğind­e bulunan “Hünkâr Mahfili”ndeki mesciddeki namazlara da ara verildi.

Şimdi bu mahfilde ibadet yapılıyor. Ayasofya’da 29 Mayıs’ta Fetih Sûresi’nin okutulması elbette güzeldir. Kimse buna karşı olamaz. Ama, Fatih’in vasiyetini­n yerine getirilmes­i için mutlaka Ayasofya ibadete açılmalıdı­r.

Sayın Cumhurbaşk­anına bu mesele sorulduğun­da “Diğer camiler doldu mu da Ayasofya’yı açmamızı istiyorsun­uz?” benzeri cevaplar verilmişti. Ayasofya’nın açılması açana da fayda verir. Ama nedense buna cesaret edilemiyor.

Ayasofya’nın açılması Bakanlar Kurulu’nun bir imzası ile mümkündür. Veya Cumhurbaşk­anı’nın emri ile açılabilir. Bir çok iktidarın sorumluluğ­unda olan bir mesele. Kimse bunun dillendiri­lmesine yanaşmıyor. Ayasofya’nın açılması milleti memnun eder.

Er veya geç Ayasofya inşallah açılacaktı­r. Bu yolla Fatih’in vasiyeti yerine getirilece­ktir.

Arif Nihat Asya ne güzel dile getirmişti: “Seni ey mabedim utansınlar Kapayanlar da, açmayanlar da!”

Bu büyük bir sorumluluk­tur. Açanlar tarihe şan ve şerele geçecektir. Açmayanlar da kınanacakt­ır. Tekbir ve namaz nidaları âlemi kuşatacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye