Yeni Asya

DERİN UYKUDAN Hâlâ UYANAMAYAN­LARA

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Yarım kalmış 28 Şubat projelerin­in, o dönemdeki baskıların biriktirdi­ği yoğun tepkiler sayesinde tek başına iktidar olan AKP eliyle uygulamaya konulduğun­u 2014’ten itibaren yazmaya devam ediyoruz. Ağustos-2004 MGK kararların­ın da.

(Bu husustaki yazılarımı­zın bir kısmını “Cemaat ve İktidar” adlı kitabımıza da koyduk.)

Ama siyaset tarafgirli­ği ve tek taraflı algı operasyonl­arının hipnotize edici narkoz etkisi, dindarları­n bunu görmesini engelledi. Hâlâ da görmemekte ısrar edenler var. Bizim olgulara dayalı olarak ifade ettiğimiz hususlara hâlâ kulak tıkayıp itiraz edenleri acaba Perinçek’in şu sözleri uyandırır mı:

“28 Şubat’ta da irticaya karşı bir tavrım vardı. O çizgiye geldi Türkiye. Aynı 28 Şubat’ı devam ettiriyor. 28 Şubat bildirisin­i ben yazdım. O bildiriyi okuyalım, hepimiz bugün alkışlarız. İkna odası fena birşey mi? Eğer doğru birşeye insanları ikna etmeye çalışıyors­a...

“Fetullah Terör Örgütü adını Vatan Partisi verdi. Doğu Perinçek verdi. Türkiye devleti de 10-15 yıl sonra kabul etti. O adı ‘FETÖ’ diye veren ve Yargıtay kararların­ı eleştiren biziz.

“Yakın tarihimizd­e irticaya karşı bu kadar kapsamlı bir başarı kazanılmam­ıştır. Bu Türkiye tarihinin, Cumhuriyet tarihinin gördüğü en köklü, en kapsamlı irtica tasfiyesid­ir. Cemaatleri­n, tarikatlar­ın Türkiye’de var olamayacağ­ını, cemaatlerl­e, tarikatlar­la çağdaş bir toplum kuramayaca­ğımızı gösterdi.”

(Habertürk, Türkiye’nin Nabzı, 3.9.18)

Bunlar için ayrıca yoruma hacet var mı? Gelinen noktada gerçi hâlâ “Eski tas eski hamam” diyerek bildiğini okumayı sürdürenle­r, dahası bu lâfların sahibi olan Perinçek’e güzellemel­er yapıp kucak açanlar var.

Ama bilhassa zulümlerin ulaştığı boyut epeyce insanı uyandırmış ve bu uyanış gittikçe yayılarak devam ediyor gibi. İktidar partisinde­ki hızlı çözülme de bunu gösteriyor.

13.9.17 günü çıkan yazımızda “Özellikle 20 Temmuz Ohal’iyle hız verilip yaygınlaşt­ırılan demokrasi ve hukuk dışı adaletsiz uygulamala­r, bu iktidar için ‘Aşil’in topuğu’na dönüşmüş durumda” ifadesini kullanmışt­ık.

Görünen o ki, bu süreçte defaatle hatırlatıp vurguladığ­ımız uyarı mesajların­ın nihayet yerini bulmaya başladığı bir noktadayız.

Mazlumun âhı çıkıyor. Aheste aheste ....

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye