Yeni Asya

İki Amerika

eski ABD Genelkurma­y Başkanı Mike Mullen, Başkan donald Trump’a seslenerek, “vatandaşla­r düşmanımız değildir ve asla düşmanımız haline gelmemelil­er” dedi.

-

POLİS ÖYLE, ULUSAL MUHAFIZLAR BÖYLE

BİR rapor ABD’DE polislerin çoğunun İsrail’den eğitim aldığını hatırlatır­ken, Ulusal Muhafız birlikleri­nin birçoğu, eylemciler­le dayanışma sergiliyor.

Başkanı Trump’ın haa sonu saldırıya uğrayan St. Johns Kilisesi’nin önünde İncil’le fotoğraf çektirebil­mesi için polisin barışçıl protestola­rı plastik mermi ve biber gazı ile dağıtmasıy­la ilgili e Atlantic için bir yazı kaleme alan Mullen, “Bugüne kadar Başkan Trump’ın liderliği hakkındaki sorunlar hakkında konuşmakta­n kaçındım. Ancak artık bir patlama noktasında­yız ve son haalarda olanlar sessiz kalmayı imkânsız hâle getirdi” ifadelerin­i kullandı. T24’deki habere göre vatandaşla­rın barışçıl protesto haklarını savunması gerektiğin­i ifade eden Mullen, “Polis şiddeti ve uzun süredir süre gelen siyahlara karşı adaletsizl­ik ile yüzleşmeli­yiz” dedi. Anayasa’nın Afrikan Amerikalıl­ara da aynı hakları verdiğini hatırlatan eski genelkurma­y başkanı, “Vatandaşla­r düşmanımız değildir ve asla düşmanımız haline gelmemelil­er” sözleriyle Washington’a seslendi.

AMERIKAN polisleri israil’den Eğitim Alıyor

Filistin yanlısı bir grup, Floyd’un öldürülmes­i sonrası Abd’nin yanı sıra birçok yerde gösteriler­in fitilini ateşleyen polis şiddeti sonrası Amerikan polisiyle İsrail güvenlik güçleri arasındaki eğitim ortaklığın­ı gündeme taşıdı. ABD Filistin Hakları Kampanyası (USCPR) adlı grup, ülkede Afrika kökenli vatandaşla­rın polis tarafından öldürülmes­inde İsrail’i sorumlu tuttu. Jerusalem Post gazetesini­n haberine göre Amerikan polisinin insan hakları ihlâllerin­e yol açan şiddet içerikli taktikleri İsrail güvenlik güçlerinde­n öğrendiğin­i savunan grup paylaştığı tweet’te “İsrail ordusu Amerikan polisine ırkçı ve sert polislik taktikleri öğretiyor, bunlar da siyahileri ve Latin kökenliler­i sistematik bir şekilde hedef alıyor. Son zamanlarda George

Floyd, Breonna Taylor ve Ahmaud Arbery’nin öldürülmes­i, radikal ve sistematik şiddetin örnekleri oldu” ifadelerin­i kullandı. Grup paylaşımın­a ayrıca Uluslarara­sı Af Örgütü’nün 2016 tarihli “Amerikan polis teşkilâtla­rının çoğu nereden eğitim alıyor: Kronik insan hakları ihlalcisi İsrail’den” başlıklı raporun linkini de ekledi.

ULUSAL Muhafızlar DA floyd için Diz çöktü

ABD’DE George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmes­ine karşı tırmanan öfkeyi bastırmak için Başkan Donald Trump tarafından birçok şehre konuşlandı­rılan Ulusal Muhafızlar göstericil­erle dayanışma sergiledi. Ülkenin dört bir yanından, Floyd için adalet arayan göstericil­erle dayanışma için diz çöken askerlerin görüntüler­i geldi.

 ??  ??
 ??  ?? Eski ABD Genelkurma­y Başkanı Mullen
Eski ABD Genelkurma­y Başkanı Mullen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye