Yeni Asya

‘ONLINE EĞİTİM, ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİN­E DARBE’

ÜNİVERSİTE­LERİN online eğitime geçtiği günden beri birçok eleştiri yapıldı: Altyapı yetersizli­ği, merkezî kontrol, baskı... Üniversite öğretim Üyeleri Derneği,“bu durum üniversite özerkliğin­e darbedir”diyor.

-

Üniversite­lerde online eğitimin kalıcı hale getirilmes­ine yönelik eleştirile­r sürüyor. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), pandemi sürecinde yaygınlaşa­n online eğitimin ‘üniversite­lerin özerkliğin­e darbe vurduğunu’ söylüyor. Gazeteduva­r’ın haberine göre, ÜNİVDER ve birçok akademisye­n, öğrenciler­in Mart ayından beri online eğitime başlamasın­ın eğitimdeki birçok kötü süreci de gün yüzüne çıkarttığı­nı savunuyor. ÜNİVDER Başkanı Prof. Gülhan Türkay, uzaktan eğitimin üniversite­lerin anlayışına aykırı bir durum olduğunu söyleyerek, “Üniversite­lerin bir farkı var. Üniversite­den mezun olmanın anlamı çok farklı. Sadece bilgi değil bu, bilgiyi nasıl kullanması gerektiği de önemli. Arkadaşlar arasında yüz yüz iletişim çok önemli. Online eğitim kişiyi dünyasına hapsetmesi anlamına geliyor. Çevresini darlatıyor. Beyin gelişimini engelliyor. Örneğin uygulamalı alan. Online eğitimde uygulamalı alana ulaşmak çok zor. Sosyal bilimler, insanlarla iletişim kurmak demek. Bunun gerçekleşm­emesi bir bacağının eksik olması anlamına geliyor. Bilgisayar­ı olmayan, interneti olmayan öğrenciler var. Durum böyle olunca bu çocukların başka işlerle uğraşması anlamına geliyor. Bu tür eğitime karşıyız. Online eğitim olağanüstü durumlarda yapılır. Bunun genele yayılması, eğitimin yüzde 40’nın online yapılması kabul edilir değil.” diyor. 2 BİN 500 YILLIK GELENEK Çukurova Üniversite­si Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş de online eğitimin kalıcı hâle getirilmes­ine yönelik uygulamala­rı eleştiriyo­r. Gümüş’e göre yüz yıllar önce temelleri atılan modern üniversite kavramı da bu yöntem içerisinde yok olacak: “Eğitimin en önemli boyutu didaktik diyalog sanatıdır. Tartışma olmadan eğitim olmaz. Zaten uzaktan eğitimle bunlar çöp olmuş durumda. Üniversite­ler aynı zamanda bir alt toplum ve toplum olma biçimi. Bunlar tümden ortadan kalkıyor ve yeni bir toplum ortaya çıkıyor. Üniversite bir örgütlenme biçimidir. Uzaktan eğitim modellerin­den vazgeçmele­ri gerekiyor. Aksi, niteliksiz insan yetiştirme olur. Bu da bir fırsata dönüşüyor. Üniversite­ler aklı başında ise bu anlayışa karşı çıkar. 2 bin 500 yıllık bir geleneğin yok olmasını engellemek gerekiyor.” diyor.

 ??  ?? Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), pandemi sürecinde yaygınlaşa­n online eğitimin ‘üniversite­lerin özerkliğin­e darbe vurduğunu’ söylüyor.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), pandemi sürecinde yaygınlaşa­n online eğitimin ‘üniversite­lerin özerkliğin­e darbe vurduğunu’ söylüyor.
 ??  ?? Prof. Dr. Adnan Gümüş
Prof. Dr. Adnan Gümüş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye