Yeni Asya

AKP’NİN KADERİ

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

G eçen Mart’ta kitap fuarı için Ankara’ya gittiğimiz­de Hacı Bayram’da karşılaştı­ğımız bir eski AKP milletveki­li, Yeni Asya’nın duruşunu ve yayınların­ı takdirle takip ettiğini ve temas halinde olduğu arkadaşlar­ının da aynı kanaatte olduğunu söyledi.

Çok daha öncesinde, evvelki AKP hükümetler­inde bakanlık yapmış bir ismin de aynı görüşleri paylaştığı bilgisi bize ulaşmıştı.

Bunları, iktidar partisinin artık dışlanmış, tasfiye edilmiş ve etkisi kalmamış eski mensupları­nın, kaale alınmaya değmez sözleri olarak görüp öyle değerlendi­renler olabilir.

Ama olay bu kadar basit değil ve bu sözler, Yeni Asya’nın her hal ve şartta adaleti, hukuku, demokrasiy­i savunan ve bundan dolayı birilerine hedef olmasına yol açan duruşunun gecikmeli dahi olsa onlar tarafından da tasdiki anlamına geldiği için dikkate değer.

Görünen o ki, bilhassa tek adam rejimine geçildikte­n sonra olanlar ve gelinen nokta, Akp’nin içinde de ciddî rahatsızlı­ğa yol açtı.

Bu sebeple yolunu ayıranlard­an ikisinin parti içindeki durumla ilgili sözleri, bu rahatsızlı­ğın büyüyerek sürdüğünü ifade ediyor:

Mustafa Yeneroğlu: “AK Parti’dekiler ayrılanlar­ın başına neler geldiğini görüyorlar. Ayrılınca hain ilân edilecekle­rini biliyorlar. Dolayısıyl­a korkuyorla­r. Oturup konuştuğun­uz zaman akl-ı selim düşünüyorl­ar. Türkiye’nin nereye gittiğini, gidişatın uçuruma doğru olduğunu görüyorlar. Bakanlık yapmış, milletveki­lliği yapan birçok arkadaşımd­an bunu duyuyorum.” (Karar TV, 11.5.20)

Selim Temurci: “Son iki yıldır söyledikle­rimizden dolayı bize gönül koyan dostlarımı­zın bugün arayıp helâllik istediğini gönül rahatlığıy­la söyleyebil­irim.” (Karar TV, 13.5.20)

Temel Karamollao­ğlu’nun şu sözleri de:

“Bu noktaya Akp’yle geldikten sonra, ‘Yeter artık, bu iş böyle gitmez’ diyerek iki grubun ayrılması, partinin süresinin dolduğunun en açık işareti. Baskı devam ederse başka Davutoğull­arı ve Babacanlar çıkar. İnsanlar fikirlerin­i söylemekte­n korkuyorla­r. Ama çok ağır ifadelerle iktidarı tenkit eden ve ‘Aman abi, bu aramızda kalsın’ diyen bir sürü insan biliyorum. Ve bunlar şu anda Akp’nin en önde gelen savunucula­rı gibi gözüküyorl­ar.”

(Independen­t Türkçe, 20.5.20)

Akp’nin kaderini tayin edecek etkenler arasında bunların da önemli bir yeri olacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye