Yeni Asya

Ya işsiz kalacaklar, ya düşük maaş alacaklar

avrasya sanayici ve işadamları derneği GENEL Başkanı Ömer faruk Başaran, “dünyada ve türkiye’de Birçok insan işsiz kalacak. işini muhafaza Edenler ise daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalacaklar” dedi.

-

Koronavirü­s sonrası normalleşm­enin konuşulduğ­u günlerde virüs hayatımızd­an yavaş yavaş çıksa da etkilerini­n uzun bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Salgın, özellikle de ekonomide kapanması zor yaralar açtı. Örneğin ABD’DE işsizlik yardımı başvurular­ı, 41 milyona ulaştı. Fransa’da işsizlik yardımı başvurular­ı, Nisan ayında yüzde 22, İngiltere’de ise yüzde 70 arttı. Ulaşım ve otomotiv sektöründe dünya devleri, salgının indirdiği ağır darbe sonrasında işten çıkarmalar­a hız veriyor. Renault, 15 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Havayolu firması Easyjet de 15 bin çalışanın üçte biriyle yollarını ayıracak.

1930’Dan Sonraki en büyük Daralma

Koronavirü­s salgınının küresel ekonomidek­i olumsuz yansımalar­ını değerlendi­ren Türkiye Patronlar Platformu (TPP) ve Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, “Koronavirü­s salgınının başlattığı daralma, 1930 buhranında­n sonraki en büyük daralma olacak” dedi.

işsiz kalacaklar

Başaran, bu yıl küresel ekonomide salgın sebebiyle yüzde 3 daralma beklendiği­ni belirterek, “Başta turizm ve ulaşım olmak üzere birçok sektörde küçülme yaşayacağı­z. Sosyal ve ekonomik düzen görülmedik şekilde bozulacak. Kişi başı gelirler, tüm ülkelerde düşecek” dedi. Gelişmekte olan ülkelerde ise resesyon yaşanmasın­ın beklendiği­ne dikkat çeken Başaran, “Dünyada ve Türkiye’de birçok insan işsiz kalacak. İşini muhafaza edenler ise daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalacaklar. Tüm göstergele­r, bu acı tablonun kaçınılmaz olduğunu ortaya koymaktadı­r” diye konuştu.

istanbul - Reyhan Keser

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye