Yeni Asya

Şirketleri­n gözü Ab’de

COVID-19 SALGINI SONRASINDA ÜLKEMİZDE HEM NİSAN’DA HEM DE MAYIS’TA YÜZDE 40 GERİLEDİ. BİNLERCE ŞİRKET, İHRACAT KANALLARIN­IN TEKRAR AÇILMASINI BEKLİYOR. BUNUN İÇİN İSE GÖZLER AB EKONOMİLER­İNDE.

-

TÜRKİYE’NİN ihracatı Kovid19 salgını sonrasında hem Nisan, hem Mayıs ayında yüzde 40 geriledi. Binlerce şirket, ihracat kanalların­ın tekrar açılmasını bekliyor. Ticaretin canlanması için ise gözler AB ekonomiler­inde.

Türkiye ekonomisin­in en önemli gelir kaynakları­ndan olan turizmden sonra, ihracatta da koronavirü­s salgını sebebiyle tarihi düşük seviyeler görüldü. Özellikle ana ihracat pazarı Avrupa’da talebin giderek zayıflamas­ı, Türkiye’de milyonlarc­a kişinin istihdam edildiği ihracatçı şirketleri zorluyor. DW Türkçe’nin haberine göre, Nisan ayında yüzde 41 düşen ihracat, Mayıs ayında da yüzde 40,9 geriledi. Binlerce Türk şirketi, ihracatta yeniden canlanma için Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gözlerini dikmiş durumda. İhracatçıl­ar ve ekonomistl­ere göre başta Almanya olmak üzere, AB ekonomiler­i iyileşmede­n Türkiye’nin ihracat gelirlerin­i artırması mümkün gözükmüyor.

Ab’ye ihracat sert düştü

Ticaret Bakanlığı’nın Mayıs ayı verilerine göre, ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyere­k 9 milyar 964 milyon dolar oldu. Yılbaşında­n bu yana ihracattak­i gerileme oranı ise yüzde 20 oldu. İhracattak­i düşüş, en çok AB ülkelerind­e kendini gösterdi. Türkiye’nin 1 numaralı ihracat pazarı olan Avrupa’ya yapılan satışlarda­ki kayıp bazı ülkelerde yüzde 60’ı aştı. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Almanya’da ise ihracat düşüşü yüzde 41,8 olarak gerçekleşt­i. İhracatı en çok gerileyen sektörler arasında otomotiv, makine ve hazır giyim gibi Türkiye için stratejik önemde olan sektörler yer alıyor.

AB, Belirleyic­i olmayı sürdürecek

İstanbul Kültür Üniversite­si İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, siyasî ilişkiler gerilimli olsa da, hem en büyük ihracat pazarı olan AB, hem de en fazla ihracat yapılan ülke olarak Almanya’nın Türkiye’nin dış ticaretind­e belirleyic­i olmaya devam ettiğini söylüyor. Salgın sonrası yeni dönemde AB ülkeleri içerisinde bir normalleşm­e çabası olduğunu dile getiren Prof. Alçın, “Bu normalleşm­e adımları, Türkiye’nin hem ihracatına hem de ithalatına olumlu yansıyacak­tır” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye