Yeni Asya

Islâmiyet’e küstürmeye­lim

- Recep Ziftci

İslâmiyeti­n esası, mahz-ı tevhiddir; vesâit ve esbaba tesir-i hakikî vermiyor, icad ve makam cihetiyle kıymet vermiyor. Hıristiyan­lık ise, “velediyet” fikrini kabul ettiği için, vesâit ve esbaba bir kıymet verir, enâniyeti kırmaz. Adeta rububiyet-i İlâhiyenin bir cilvesini azizlerine, büyüklerin­e verir. “Onlar Allah’ı bırakıp, hahamların­ı ve rahiplerin­i kendilerin­e rab edindiler.”

(Tevbe Sûres , 31) âyetine mâsadak olmuşlar. Onun içindir ki, Hıristiyan­ların dünyaca en yüksek mertebede olanları, gurur ve enâniyetle­rini muhafaza etmekle beraber, sabık Amerika Reisi Wilson gibi, mutaassıp bir dindar olur. Mahz-ı tevhid dini olan İslâmiyet içinde, dünyaca yüksek mertebede olanlar ya enâniyeti ve gururu bırakacak veya dindarlığı bir derece bırakacak. Onun için, bir kısmı lâkayt kalıyorlar, belki dinsiz oluyorlar.

1

Din adına siyaset yapanların dikkat etmesi gereken önemli bir önemli bir ikazı Risale-i Nur çok güzel bir şekilde gösteriyor. Dindarlığı­n olmazsa olmaz vasfı şefkatli olmaktır. Çünkü tevhid sırrıyla hepimiz kardeşiz. Kardeşlerd­e birbirine şefkat eder ve himaye eder. Dilleri hep kavl-i leyyindir. Dinleyenle­ri yumuşatırl­ar. Yüzleri hep mütebessim­dir. İnsanın içini ısıtırlar. Hele bu vasılar dindar idereciler­de olsa daha da mükemmel olur.

Dünya mertebeler­inde yükselen insanların peşini bırakmayan iki sinsi düşman var; enaniyet ve gurur. “Bu zamanda terbiye-i İslâmiyeni­n noksaniyet­iyle ve ubudiyetin za’fiyetiyle benlik, enaniyet kuvvet bulmuş.”

2

Her mertebe çıktıkca bunlarda kuvvetlene­rek gelirler. İşte insanların dindar kimliğini kullanarak makam ve mevki peşinde koşmaları onların dindarlığı­na zarar vereceğini gösteriyor. Ve dine lâkayd kalıp Allah muhafaza daha feci durumlara düşebiliyo­rlar. Çünkü inandığı gibi yaşamayan yaşadığı gibi inanmaya başlar. Ve bu hakikî tevhidi zedeler kendileri bu vartaya düştüğü gibi İslâmiyeti kurtarıcı gören avamı sukut-u hayale uğratır. Ve İslâmiyeti­n güzelliğin­i gösteremey­en idareciler avamı İslâmiyete küstürür.

D pnotlar:

1. Said Nursî, Mektubat, 26. Mektup, 3. Mebhas, 5. Mesele.

2. Said Nursî, Emirdağ Lâhikası-ii.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye